środa, 2 września 2015

ENCHILADA Z KURCZAKIEM W SOSIE Z AWOKADO

         Wczoraj prezentowałam przepis na kukurydziane tortille. Dziś będzie danie z ich wykorzystaniem, oczywiście meksykańskie - enchilada nadziewana kurczakiem zapieczona pod kremowym sosem z awokado. Sądzę, że potrawa ta spodoba się wszystkim lubicielom guacamole - dipu właśnie z awokado. Enchilada to zrolowane kukurydziane tortille z różnorakim nadzieniem, koniecznie z ostra papryczką. Dosłownie nazwa ta oznacza właśnie "dodać papryczkę chili", więc pikantny dodatek jest obowiązkowy. Tradycyjne tortille z mąki kukurydzianej (obecnie często zastępowane pszennymi) zapieka się w ostrym sosie paprykowo-pomidorowym. Wersję z sosem z awokado widziałam kiedyś w zagranicznym programie kulinarnym i od razu trafiła na moją listę "do zrobienia". I w końcu się doczekała. Tak przygotowana enchilada jest przepyszna i syta! Sos jest po prostu obłędny! I naprawdę radzę przygotować kukurydziane tortille, dodają dużo do smaku.
Acha, na zdjęciach danie wygląda nienajlepiej, wiem. Miałam małe naczynie do zapiekania, tortille były ciasno ułożone i najłatwiej było je kroić w kwadraty, zamiast podawać zrolowane.

Składniki (na 5-6 porcji):
  • 6 dużych tortilli kukurydzianych
  • 1 cebula
  • 1 małą zielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 ostre suszone papryczki chili (miałam takie malutkie; ilość wedle uznania)
  • 4-5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 1 duża podwójna pierś kurczaka zmielona (samodzielnie w domu albo można poprosić o zmielenie w sklepie)
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • ok. 3/4 szkl. sera o wyrazistym smaku, np. cheddara
SOS Z AWOKADO
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3/4 szkl. kwaśnej śmietany  
  • 2 dojrzałe, miękkie awokado
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka suszonych liści kolendry (w oryginale pół szklanki świeżych, ale za takimi nie przepadam, a ostatnio odkryłam, że można kupić suszone)
  • 3 łyżki soku z limonki
Zaczynamy od przygotowania sosu: na patelni roztapiamy masło, które zasypujemy mąką, mieszamy, smażymy do uzyskania złocistej zasmażki.
Powoli wlewamy bulion cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki. Zagotowujemy i dalej gotujemy 5 min.
Dodajemy śmietanę, sól, pieprz, kolendrę, sok z limonki i chwilę razem gotujemy.
Mieszankę przekładamy do miksera kielichowego, dodajemy obrane i pokrojone awokado. Wszystko miksujemy na gładką masę. 
Doprawiamy do smaku.

Przygotowujemy nadzienie: cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. 
Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy cebulę z papryką, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wkruszamy papryczki chili (jeśli suszone). Smażymy, aż warzywa będą półmiękkie.
Dodajemy kukurydzę, mięso z kurczaka, mieszamy, smażymy.
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku.

Składamy danie: Naczynie do zapiekania natłuszczamy.
Na każdym placku tortilli rozsmarowujemy nieco sosu z awokado.
Nakładamy kilka łyżek nadzienia. Można posypać odrobiną tartego sera, ale nie trzeba. Ja w niektórych dodałam, w innych nie, w smaku nie czuć było różnicy.
Zwijamy, układamy w naczyniu.
Wierzch polewamy sosem.
Zapiekamy 20 min. w temp. 180 st.C. Po tym czasie posypujemy serem i zapiekamy dalej ok. 10 min., aż ser się rozpuści.
Można podawać z sałatką ze świeżych warzyw, salsą pomidorową lub po prostu z sosem czosnkowym lub kleksem kwaśnej śmietany.

Smacznego życzą




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz