środa, 3 kwietnia 2013

GUACAMOLE

          Guacamole to poza pomidorowo-paprykową salsą najpopularniejszy sos/dip z Meksyku. Robi się je z awokado z kilku zaledwie składników. można je jeść z samymi nachosami lub jako dodatek do mięsnych dań meksykańskich. U mnie z chili con carne, o którym wkrótce. 
          Guacamole najlepiej zjeść od razu. Przechowywane w lodówce na drugi dzień ciemnieje. Radzę też uważać z czosnkiem. Po kilku godzinach, gdy smaki się przegryzą, smak czosnku staje się bardzo mocny;) A teraz patent na zmiękczenie awokado, jeśli kupimy za twarde. Warto je wsadzić do torebki z surowym ziemniakiem, takim normalnym w skórce, i schować w ciemne miejsce na co najmniej całą noc. 
Przepis z Kwestii Smaku.


Składniki:
2 dojrzałe awokado, obrane
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
1 ząbek czosnku
1 - 2 łyżeczki pikantnego sosu tobasco
sól, pieprz

• 1 łyżka oliwy

Rozgniatamy widelcem miękkie awokado z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy z chipsami nachos lub tortillą lub jakimkolwiek daniem meksykańskim.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz