Guacamole to poza pomidorowo-paprykową salsą najpopularniejszy sos/dip z Meksyku. Robi się je z awokado z kilku zaledwie składników. można je jeść z samymi nachosami lub jako dodatek do mięsnych dań meksykańskich. U mnie z chili con carne, o którym wkrótce.
Guacamole najlepiej zjeść od razu. Przechowywane w lodówce na drugi dzień ciemnieje. Radzę też uważać z czosnkiem. Po kilku godzinach, gdy smaki się przegryzą, smak czosnku staje się bardzo mocny;) A teraz patent na zmiękczenie awokado, jeśli kupimy za twarde. Warto je wsadzić do torebki z surowym ziemniakiem, takim normalnym w skórce, i schować w ciemne miejsce na co najmniej całą noc.
Przepis z Kwestii Smaku.
Składniki:
• 2 dojrzałe awokado, obrane
• 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
• 1 ząbek czosnku
• 1 - 2 łyżeczki pikantnego sosu tobasco
• sól, pieprz
• 1 łyżka oliwy
Rozgniatamy widelcem miękkie awokado z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy z chipsami nachos lub tortillą lub jakimkolwiek daniem meksykańskim.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz