Na straganach piętrzą się stosy słodkich owoców wszelkiej barwy i wielkości. Część tej letniej słodyczy warto zamknąć w słoiku, by cieszyć się nią zimą. Taka myśl mi towarzyszyła, gdy wybierałam słoneczne morele na dżem, który uwielbiam. A żeby jeszcze podkręcić jego smak, dodałam imbir - ostry i aromatyczny. Sprawdzi się idealnie zimową porą.
W tym roku wyjątkowo rozkręciłam się dżemowo. W mojej małej spiżarence stoją już słoiki dżemów truskawkowych w trzech smakach oraz czekowiśni (moje tegoroczne odkrycie;) ). Będzie pysznie!
Składniki (na 2-3 słoiki dżemowe):
- 1 kg moreli
- 200 g cukru
- kawałek imbiru długości 1 cm
- sok z połowy cytryny
- cukier żelujący 3:1
Morele myjemy, pozbawiamy pestek, zasypujemy cukrem i gotujemy na średnim ogniu, aż owoce częściowo się rozpadną.
Dodajemy obrany ze skórki i starty na tarce imbir oraz sok z cytryny. Gotujemy do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy cukier żelujący w proporcji zgodnie z informacją z opakowania.
Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut często mieszając.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych, gorących słoików i dobrze zakręcamy. Odstawiamy dnem do góry. Dla pewności można zapasteryzować, czyli słoiki podgotować we wrzątki przez 20 min.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz