wtorek, 14 lipca 2015

MAKARON ZAPIEKANY Z SEREM I TRUSKAWKAMI

            Makaron ze zmiksowanymi truskawkami i śmietaną to takie moje comfort food z dzieciństwa. Każdego sezonu muszę zjeść chociaż talerz. Tym razem podrasowałam tradycyjny przepis zapiekając razowy makaron z twarogiem (na wzór kugla), całość polewając zmiksowanymi truskawkami. Pyszności! I znów jestem w maminej kuchni;)


Składniki (na 5-6 porcji):
  • makaron razowy, u mnie świderki
  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • kilka łyżek cukru, u mnie 5-6 łyżek
  • duża garść rodzynek
  • opcjonalnie, jeśli twaróg jest suchy, nieco śmietany lub maślanki
  • truskawki
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. 
Twaróg mieszamy z jajkami, cukrem, rodzynkami i opcjonalnie ze śmietaną/maślanką. 
Makaron łączymy z twarogiem, przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekania. Pieczemy ok. 45 min. w 180 st.C.
Truskawki rozdrabniamy widelcem lub w malakserze i polewamy nimi porcję makaronu na talerzu.

Smacznego życzą

1 komentarz: