Makaron ze zmiksowanymi truskawkami i śmietaną to takie moje comfort food z dzieciństwa. Każdego sezonu muszę zjeść chociaż talerz. Tym razem podrasowałam tradycyjny przepis zapiekając razowy makaron z twarogiem (na wzór kugla), całość polewając zmiksowanymi truskawkami. Pyszności! I znów jestem w maminej kuchni;)
Składniki (na 5-6 porcji):
- makaron razowy, u mnie świderki
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- kilka łyżek cukru, u mnie 5-6 łyżek
- duża garść rodzynek
- opcjonalnie, jeśli twaróg jest suchy, nieco śmietany lub maślanki
- truskawki
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
Twaróg mieszamy z jajkami, cukrem, rodzynkami i opcjonalnie ze śmietaną/maślanką.
Makaron łączymy z twarogiem, przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekania. Pieczemy ok. 45 min. w 180 st.C.
Truskawki rozdrabniamy widelcem lub w malakserze i polewamy nimi porcję makaronu na talerzu.
Smacznego życzą
świetny deser albo słodki obiad! :)
OdpowiedzUsuń