wtorek, 2 czerwca 2015

TAGLIATELLE Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI

            Po spaghetti z białymi szparagami i szynką parmeńską to moje ulubione szparagowe danie. Łosoś przyjemnie komponuje się ze szparagami, do tego zioła: koperek i bazylia, nieco kremówki i pyszny sos do makaronu gotowy. Danie pyszne i szybkie idealne na wiosnę.

Składniki (na 4 porcje):
  • makaron tagliatelle 
  • 250 g zielonych szparagów
  • 350 g łososia lub pstrąga łososiowego
  • 1 szalotka lub 2 dymki ze szczypiorem
  • duża garść posiekanego koperku
  • kilka listków bazylii
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • ok. 200 ml śmietany kremówki
  • garść tartego twardego sera typu parmezan
  • masło do smażenia
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
Szparagi pozbawiamy stwardniałej końcówki (ok. 1/4-1/3 długości), resztę kroimy na 3 części i gotujemy 3-4 min. Odcedzamy.
Łososia kroimy w nie za dużą kostkę, solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Przesmażamy na maśle.
Cebulkę siekamy, dodajemy do łososia, smażymy razem, aż ta zmięknie. Wrzucamy makaron, szparagi, zalewamy kremówką, dodajemy posiekane listki bazylii, posiekany szczypior z dymki i koperek, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Mieszamy, gotujemy na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. 
Dorzucamy ser, mieszamy, aż się rozpuści, a sos stanie się aksamitny. 
Makaron wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorem.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz