Po spaghetti z białymi szparagami i szynką parmeńską to moje ulubione szparagowe danie. Łosoś przyjemnie komponuje się ze szparagami, do tego zioła: koperek i bazylia, nieco kremówki i pyszny sos do makaronu gotowy. Danie pyszne i szybkie idealne na wiosnę.
Składniki (na 4 porcje):
- makaron tagliatelle
- 250 g zielonych szparagów
- 350 g łososia lub pstrąga łososiowego
- 1 szalotka lub 2 dymki ze szczypiorem
- duża garść posiekanego koperku
- kilka listków bazylii
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- ok. 200 ml śmietany kremówki
- garść tartego twardego sera typu parmezan
- masło do smażenia
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
Szparagi pozbawiamy stwardniałej końcówki (ok. 1/4-1/3 długości), resztę kroimy na 3 części i gotujemy 3-4 min. Odcedzamy.
Łososia kroimy w nie za dużą kostkę, solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Przesmażamy na maśle.
Cebulkę siekamy, dodajemy do łososia, smażymy razem, aż ta zmięknie. Wrzucamy makaron, szparagi, zalewamy kremówką, dodajemy posiekane listki bazylii, posiekany szczypior z dymki i koperek, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Mieszamy, gotujemy na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.
Dorzucamy ser, mieszamy, aż się rozpuści, a sos stanie się aksamitny.
Makaron wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz