wtorek, 21 maja 2013

SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI

                 Moja ulubiona wariacja na temat szparagów! Absolutnie uwielbiam połączenie tych delikatnych  białych łodyżek i sosu śmietankowo-serowego:) Sos ma delikatną kremową, konsystencję, nie jest go w nadmiarze, idealnie oblepia nitki makaronu, a dodatek wyrazistej w smaku szynki szwarcwaldzkiej mocno wędzonej (podobnej do parmeńskiej, ale smakowo mocniejsza) daje ciekawy, wyrazisty smaczek. 

Składniki (na 4 porcje):
  • pęczek białych, jak najcieńszych szparagów
  • 170 g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 100 g kremowego serka kanapkowego typu Piątnica
  • 2 duże garści startego żółtego sera (u mnie długo dojrzewający Dziugas)
  • ok. 70 g boczku lub kilka plasterków szynki długo dojrzewającej (typu parmeńskiego)
  • sól, pieprz
  • makaron spaghetti
Makaron gotujemy w sporym garnku (później będziemy łączyć w nim szparagi i sos, więc w większym garnku będzie łatwiej mieszać) i odcedzamy.
Ze szparagów odcinamy stwardniałe końcówki, ok. 3 cm. Obieraczką do warzyw obieramy je z włóknistej skórki i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Gotujemy do miękkości, odcedzamy zostawiając pół kubka (lub więcej) wywaru.
W czasie gdy gotują się makaron i szparagi, przygotowujemy sos: łączymy śmietanę z serkiem, rozcieńczamy kilkoma łyżkami wywaru ze szparagów. Doprawiamy pieprzem, odrobinką soli i przelewamy do garnka z odcedzonym makaronem. Dodajemy szparagi, plasterki szynki porwane na kawałki oraz tarty żółty ser i wszystko dokładnie mieszamy chwilę podgrzewając na małym ogniu, aż ser się rozpuści, a sos oblepi makaron. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można go rozrzedzić wywarem ze szparagów lub mlekiem.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. apetycznie wygląda...no i szparagiiiii ;) mmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. w takim białym sosiku...mmm pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym taki makaronik...:)

    OdpowiedzUsuń