czwartek, 25 czerwca 2015

DŻEM TRUSKAWKOWY: Z RABARBAREM, POMARAŃCZĄ, MIĘTĄ

           Moje pierwsze dżemy. Do tej pory prym w ich robieniu wiodła moja mama. Teraz i ja postanowiłam się wziąć za ich produkcję. Na pierwszy ogień poszedł dżem truskawkowy. Ale że ja to ja, nie mogło być standardowo. Dżemy zrobiłam w trzech smakach - truskawkowo-rabarbarowy, truskawkowy z pomarańczą i kolejny z miętą i pieprzem. Wszystkie wyszły pyszne. Rabarbarowy najbardziej tradycyjny, z lekką nutą kwaskowatego rabarbaru, pomarańczowy z delikatną goryczką skórki pomarańczowej, miętowy pikantno-odświeżający (koniecznie spróbujecie truskawek z pieprzem!). Jak na pierwszy raz wyszły więcej niż zadowalające. Co nie znaczy, że kolejne nie będą jeszcze lepsze;) 
Tym razem poszłam drogą nieco na skróty, użyłam cukru żelującego.

Znacie sposób na szybkie i łatwe przyklejenie papierowych etykiet na słoik? Trzeba je posmarować mlekiem i przykleić. Kleją się od razu i nie odpadają:)

Składniki (na 2-3 słoiki dżemowe):
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
  • 700g truskawek (umytych, odszypułkowywanych)
  • 400 g rabarbaru jak najbardziej czerwonego
  • 1 cytryna
  • cukier żelujący
Truskawki i rabarbar kroimy na cząstki, mieszamy je z cukrem żelującym w proporcji zgodnie z informacją z opakowania, dodajemy sok z cytryny i skórkę z połowy owocu.
Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut często mieszając.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych, gorących słoików i dobrze zakręcamy. Odstawiamy dnem do góry. Dla pewności można zapasteryzować, czyli słoiki podgotować we wrzątki przez 20 min.


Dżem truskawkowy z pomarańczą
  • 500g truskawek (umytych, odszypułkowywanych)
  • 1 pomarańcza
  • cukier żelujący

Dżem truskawkowy z miętą
  • 500g truskawek (umytych, odszypułkowywanych)
  • listki z 2-3 gałązek mięty
  • mała łyżeczka świeżo i grubo mielonego pieprzu
  • cukier żelujący
Dżem z pomarańczą i miętą przygotowujemy identycznie jak ten rabarbarowy, ale do pomarańczowego dodajemy sok i skórkę z jednej pomarańczy, a do miętowego drobno posiekane listki mięty i pieprz. Ważne, by pieprz był grubo mielony, dzięki czemu będzie lepiej wyczuwalny.

Smacznego życzą


1 komentarz: