Weekendowe śniadanie. Wariacja na temat kanapek. Chleb tostowy przekładany różnego rodzaju pastami, co stwarza mnóstwo wariacji smakowych. U mnie trzy pasty: z salami, z rzodkiewek i z jajek. Taki "tort" należy przygotować co najmniej kilka godzin wcześniej, by pieczywo zdążyło nasiąknąć i nieco zwilgotnieć, dzięki czemu całość staje się delikatna. Ciekawy i smakowity zamiennik kanapek.
Podana ilość składników starcz na dwa torciki. Dla mnie pół torcika wystarczyło na śniadanie.
Składniki (na 2 mini-torciki):
- 8 kromek chleba tostowego
- majonez
- szczypiorek
Pasta z salami:
- 4 duże plastry salami
- 1/3 opakowania serka kanapkowego typu Almette
- 1-2 łyżki majonezu
Pasta z rzodkiewką:
- 4 duże rzodkiewki
- 1/3 opakowania serka kanapkowego typu Almette
- 1-2 łyżki majonezu
- 3 jajka na twardo
- 1/3 opakowania serka kanapkowego typu Almette
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Składniki past z salami i jajecznej osobno blendujemy. Doprawiamy do smaku.
Rzodkiewki drobno siekamy i mieszamy z serkiem i majonezem. Nie blendujemy, gdyż pasta stałaby się zbyt płynna (rzodkiewki są bardzo soczyste).
z kromek chleba tostowego odkroić skórkę.
Na talerzu kładziemy jedną kromkę, rozsmarowujemy na niej pastę z salami, przykrywamy drugą kromką, na której rozsmarowujemy pastę z rzodkiewką, kładziemy kolejną kromkę i pokrywamy ją pastą jajeczną, przykrywamy ostatnią kromką.
Całość smarujemy od góry i z boków majonezem wymieszanym z ewentualnymi resztkami past. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Identycznie postępujemy z drugim torcikiem.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Czyli śniadanie przygotowujemy wieczorem i cieszymy się nim rano bez konieczności robienia czegokolwiek.
Pasty mają być dosyć gęste, ale nieco luźne. Część wilgoci wsiąknie w pieczywo, a same pasty stężeją w lodówce.
Smacznego życzą
intrygujący!
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś duży tort kanapkowy, fajna zabawa i nieskończona ilość smaków do mieszania!
OdpowiedzUsuń