czwartek, 30 kwietnia 2015

DOMOWE CHLEBKI PITA

             Domowy fast food. Taki w najlepszym wydaniu. Lepszy od ulicznego. Własnoręcznie wypiekana bułka, soczysty kurczak i świeże warzywka, czyli w bule jemy, co chcemy i jak chcemy. Domową pitę i tę z knajpy łączy jedno: sos tak samo cieknie po palcach;)

Składniki 
Pita (na 4 chlebki):

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. mąki 
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • ok. 1/3 szkl. ciepłej wody
Rozrabiamy drożdże w odrobinie ciepłej wody ze szczyptą mąki i cukru. Odstawiamy do "ruszenia", czyli aż się zapienią.
Mieszamy wszystkie składniki dozując wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Nagrzewamy piekarnik wraz z blachą do pieczenia do 250 st.C.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części (lub więcej, jeśli pity mają być mniejsze). Każdą rozwałkowujemy na bardzo cienki, 2-3 mm, placek i do razu przekładamy na nagrzaną blachę. 
Pieczemy kilka minut, aż chlebki napęcznieją i się przyrumienią.

Nadzienie:
  • 1 duża, pojedyncza pierś kurczaka 
  • ostra papryka
  • przyprawa do gyrosa
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
  • garść czarnych oliwek pokrojonych na plasterki
  • garść startej marchewki
  • kilka liści sałaty
Sosy:
  • sos czosnkowy: pól na pół majonez i śmietana, czosnek
  • sos "kebabowy": pól na pół majonez i keczup, curry, przyprawa do gyrosa
Pierś kroimy w kosteczkę, obtaczamy w papryce, przyprawie do gyrosa, soli i pieprzu, smażymy na rumiany kolor.
Upieczone pity rozkroić tworząc kieszeń. Ścianki smarujemy od wewnątrz sosem "kebabowym". 
Do środka wkładamy wszystkie składniki (ja swoje podgrzałam zawczasu. Nie lubię, gdy w kupnej picie lub kebabie podają ciepłe mięso i podgrzaną bułkę z zimnymi warzywami z lady chłodniczej. Nie widzę w tym sensu).
Podawałam z sosem czosnkowym.

Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz