wtorek, 19 maja 2015

ROLOWANY CHLEB ZE SZPINAKIEM

              Po serii chlebów na zakwasie zachciało mi się jakiegoś lekkiego pieczywa na drożdżach. A że mamy wiosnę, to musi być nie tylko lekko, ale i zielono. Zatem upiekłam zakręcony zielony chleb szpinakowy:) Bardzo delikatny, miękki, puszysty. O ile można w nim wyczuć lekki zapach szpinaku, to w smaku jest on w ogóle nie wyczuwalny. Jest po prostu pyszny i... uroczy;)
Inspiracją był przepis z bloga Akacjowy blog z moimi zmianami.

Składniki:
  • ok. 200 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 600 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 20 g drożdży
  • ok. 200-250 ml wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
Szpinak rozmrażamy (można na patelni), przesmażamy tak długo, aż wilgoć odparuje. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
Drożdże rozrabiamy w odrobinie ciepłej wody z cukrem i połową łyżeczki mąki, pozostawiamy na 10 minut, aż się zapienią.
Lekko wyrośnięty rozczyn (drożdże) łączymy ze wszystkimi składnikami poza szpinakiem. 
Składniki ciasta zagnieść kilkoma ruchami ręki tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części, gdzie jedna jest nieco mniejsza od drugiej. Większą zagniatamy, pozostawiamy w naoliwionej misce przykrytą ściereczką na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Do mniejszej części dodajemy szpinak i kilka łyżek mąki, zagniatamy i również odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Jasną część rozwałkowujemy na kształt prostokąta o długości keksówki. Zieloną część również rozwałkowujemy na nieco mniejszy prostokąt i przekładamy go na jasne ciasto. Całość rolujemy zaczynając od dłuższego boku. Przekładamy do keksówki złączeniem do dołu i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w 200 st.C przez ok. 10 minut, a następnie 50 minut w 180 st.C. Upieczony chleb wyjęty z naczynia i postukany od spodu wyda głuchy odgłos.
Studzimy na kratce.
Smacznego życzą


3 komentarze:

  1. Świetnie wygląda :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 5", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń