wtorek, 26 maja 2015

CHLEB WIELOZIARNISTY BEZ MĄKI - zmieniający życie

         Czy może być chleb bez mąki? Może. O ile wypełnimy go ziarnami i orzechami. Taki chleb znany jest pod nazwą zmieniający życie. Czy zmienia życie, nie wiem, na pewno jednak jest mega zdrowy i korzystnie wpływa na pracę jelit za sprawą substancji zawartych w płatkach owsianych i siemieniu lnianym, których w tym wypieku nie brak. Smakuje też ciekawie. Mój K. stwierdził, że jest wręcz pyszny. Kto by pomyślał;)
Przepis na ten chleb na większości z blogów pochodził z bloga Jadłonomia. A więc i ja z niego skorzystałam, ale z małymi zmianami. Główną różnicą było użycie zwykłego oleju rzepakowego zamiast kokosowego, co jednak mogło wpłynąć na to, iż mój wypiek trochę się kruszył. Podejrzewam, że olej kokosowy po stężeniu mógłby temu zaradzić;) Ale takiego nie posiadałam, więc posiłkowałam się rzepakowym. I tak wyszedł fajny:)

Składniki:
  • 1 szkl. ziaren dyni i słonecznika (po pół szklanki każdych)
  • 0,5 szkl. orzechów laskowych
  • 1 szkl. ziaren siemienia lnianego
  • 1,5 szkl. płatków owsianych górskich
  • 0,5 szkl. rodzynek
  • 10 łyżek mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju, najlepiej kokosowego rozpuszczonego
  • 1,5 szkl. wody
Składniki suche i mokre osobno wymieszać. Wlewamy mokre do suchych i dokładnie mieszamy. 
Odstawiamy na 1-2 godz., aż suche wpłyną płyn.
Keksówkę natłuszczamy i przekładamy do niej masę z ziaren. 
Pieczemy 50-60 min. w temp. 180 st. C.
Po upieczeniu studzimy, następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Kroimy ostrym nożem.

Smacznego życzą




1 komentarz: