wtorek, 14 kwietnia 2015

CHLEB ŻYTNI Z SIEMIENIEM LNIANYM

              Kolejne podejście do pieczenia chleba żytniego na zakwasie. Uczę się. I chyba idzie mi coraz lepiej. Bochenek pięknie wyrósł, pachnie wspaniale, smakuje jeszcze lepiej. Tylko wciąż ładnych, dużych dziur brak...

Składniki:
Zaczyn:
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 150g wody
  • 120g  mąki żytniej typ 2000
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-10 godz. w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 12 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki żytniej typ 2000
  • 50g mąki pszennej typ 650
  • ok. 290-300 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli morskiej 
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • 2 garści płatków żytnich
Drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru i mąki pszennej w odrobinie ciepłej wody. Odstawiamy na kilka minut do "ruszenia", czyli aż się zapienią.
Łączymy cały zaczyn, drożdże i pozostałe składniki, mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie klejące.
Ciasto przekładamy do keksówki 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy z wierzchu siemieniem lnianym delikatnie je w nie wklepując. 
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godz. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st.C i pieczemy 15 min. Zmniejszamy temperaturę do 190 st.C i pieczemy dalej przez 45-60 min. Na końcu wyciągamy z formy i dopiekamy spód i boki dopóty, dopóki bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy dźwięk. Wówczas jest gotowy.
Studzimy na kratce.

Smacznego życzą 

2 komentarze:

  1. piękny chlebek, na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda, ja nie mam ręki do zakwasu i jeszcze nigdy chlebek żytni mi nie wyszedł :(

    OdpowiedzUsuń