Niedzielne śniadanie. Mimo że od Wielkanocy minął już tydzień, to wciąż w świątecznym klimacie. Gdyż biała kiełbasa nigdy nie smakuje tak dobrze jak w okresie wielkanocnym. A ja bardzo ją lubię. Najlepsza jest taka po prostu ugotowana podawana z chrzanem lub pieczona z cebulą. Tym razem upiekłam ją w piwie. Wielkanocny przysmak:)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 niezbyt duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 pętka cienkiej białej kiełbasy
- 1 szkl. piwa
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- majeranek, tymianek, rozmaryn
- sól, pieprz
Naczynie do zapiekania natłuszczamy.
Cebulę siekamy w piórka i połowę układamy na dnie naczynia.
Czosnek siekamy i dodajemy do cebuli. Solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami.
Kiełbasę nakłuwamy, dzięki czemu nie pęknie w czasie pieczenia, a i więcej piwnego smaku przeniknie do środka. Układamy na cebuli.
Posypujemy resztą cebuli.
Zalewamy piwem wymieszanym z miodem i musztardą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C. Pieczemy ok. 30 min.
Smacznego życzą
Robiłam podobną przed świętami. Mężowi bardzo smakowało :)
OdpowiedzUsuń