Tuńczyka jadłam do tej pory tylko takiego z puszki. W końcu kupiłam porządnej wielkości steki z tej ryby. Na początek przygotowałam je w najprostszej możliwej formie - usmażyłam na oliwie z cytryną. Wyszło smakowicie, trzeba tylko uważać, by nie przesmażyć, gdyż mięso bardzo szybko i bardzo łatwo staje się suche. Najlepsze jest takie wciąż różowe i soczyste w środku, czyli krótko trzymane na patelni.
Podawałam z puree selerowo-ziemniaczanym, także nowością w mojej kuchni. Stwierdziłam, iż będzie to przyjemna alternatywa dla tradycyjnego puree. Fajna odmiana. Na pewno będę je robić.
Warzywnym elementem była cukinia i gotowana marchewka przesmażona na maśle z prażonymi migdałami. Uwielbiam taką marchew.
Składniki (na 4 porcje):
Puree selerowo-ziemniaczane:
- 1 seler
- 3 niezbyt duże ziemniaki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- ewentualnie odrobina soku z cytryny
Selera i ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.
Odcedzamy, dodajemy masło, pieprz i opcjonalnie sok z cytryny dla zaostrzenia smaku.
Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
Warzywa:
- 1 średnia cukinia
- 4 długie, ale cienkie marchewki
- masło
- duża garść migdałów w całości lub w płatkach
Cukinię kroimy w plastry i smażymy posoloną na oliwie.
Marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości.
Migdały mielimy na mniejsze kawałki, jeśli są w całości (ja takie miałam) i prażymy na suchej patelni uważając, by się nie przypaliły. Mają się tylko przyrumienić i uwolnić aromat.
Marchewki obsmażamy je na maśle. Tuż przed podaniem posypujemy je prażonymi migdałami.
Tuńczyk:
- 4 steki z tuńczyka (średnio 100-130g na porcję)
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Steki myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą z oliwek. Krótko smażymy, średnio 1,5 min. z każdej strony na stek o grubości 1,5 cm.
Podajemy natychmiast z puree i warzywami.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz