środa, 29 kwietnia 2015

CHLEB GRYCZANY NA ZAKWASIE

            Wprawiam się w pieczeniu chlebów na zakwasie. Idzie mi chyba coraz lepiej. Ten dzisiejszy ma już nawet ładne, krągłe dziury. Małe dziurki, duża radość. Fajne to! I smaczne. I zdrowe. Chleb ma lekko wilgotny miąższ (dzięki zakwasowi), intensywny gryczany zapach, ale smakuje delikatnie jak kasza gryczana. Smakowity:)
Inspiracja z moimi małymi zmianami.

Składniki:
  • 120 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki gryczanej
  • 300 g mąki pszennej, typ 650
  • szklanka płatków gryczanych
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 2,5 szklanki wody
Mieszamy wszystkie składniki ciasta dozując ilość wody. Ja dałam ok. 2,5 szkl. wody, ciasto miało gęstą, ale lepką konsystencję. 
Wykładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wilgotną ręką wyrównujemy wierzch i posypujemy lekko mąką, by nie wysechł. 
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 st.C przez pierwsze 20 min., następnie ok.  40-50 minut w 190 st.C. W razie potrzeby przykrywamy luźno folią aluminiową lub papierem do pieczenia, by się nie przypiekł. 
Wyciągamy z formy. Jeśli bochenek postukany od spodu nie wydaje głuchego dźwięku, dopiekamy bez formy, aż zacznie wydawać ów dźwięk.
Studzimy na kratce.

Smacznego życzą


1 komentarz: