poniedziałek, 13 kwietnia 2015

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W PIWIE

           Niedzielne śniadanie. Mimo że od Wielkanocy minął już tydzień, to wciąż w świątecznym klimacie. Gdyż biała kiełbasa nigdy nie smakuje tak dobrze jak w okresie wielkanocnym. A ja bardzo ją lubię. Najlepsza jest taka po prostu ugotowana podawana z chrzanem lub pieczona z cebulą. Tym razem upiekłam ją w piwie. Wielkanocny przysmak:)

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 niezbyt duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pętka cienkiej białej kiełbasy
  • 1 szkl. piwa
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • majeranek, tymianek, rozmaryn
  • sól, pieprz
Naczynie do zapiekania natłuszczamy. 
Cebulę siekamy w piórka i połowę układamy na dnie naczynia. 
Czosnek siekamy i dodajemy do cebuli. Solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami.
Kiełbasę nakłuwamy, dzięki czemu nie pęknie w czasie pieczenia, a i więcej piwnego smaku przeniknie do środka. Układamy na cebuli. 
Posypujemy resztą cebuli. 
Zalewamy piwem wymieszanym z miodem i musztardą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C. Pieczemy ok. 30 min. 

Smacznego życzą


1 komentarz:

  1. Robiłam podobną przed świętami. Mężowi bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń