czwartek, 19 marca 2015

SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM

             Połączenie światów - ciemnego i jasnego, lżejszego i cięższego, męskiego i damskiego. Moje uwielbienie do serników i miłość Mojego K. do czekolady. Duet przewspaniały. Mus czekoladowy jest absolutnie fenomenalny! Nawet K., dla którego serniki nie plasują się na szczycie listy jego ulubionych ciast, piał z zachwytu:)
Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku. Ciasto na sernik wykonałam z wielokrotnie wykorzystywanego przeze mnie przepisu.

Składniki (na tortownicę 26 cm):
Spód:
  • 220g herbatników
  • 1 łyżka kakao do wypieków
  • 100g masła
  • 1 jajko
Herbatniki miksujemy bardzo drobno, dodajemy roztopione masło, jajko i kakao. Dokładnie mieszamy, wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 min. w 180 st.C.

Masa serowa:
  • 1kg sera tłustego 3-krotnie mielonego (u mnie z wiaderka) w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 50g masła
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, miksujemy. Dodajemy rozpuszczone masło, budyń (proszek) i mąkę ziemniaczaną - zmiksować. Masę serową wylewamy na spód. Pieczemy pierwsze pół godz. w 190st.C, a następnie 40-45 min. w 160st.C. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w piekarniku przy minimalnie uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. 

Mus czekoladowy:
  • 150g cukru
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 3 żółtka
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100g masła
  • 250g gorzkiej czekolady
Do metalowej lub szklanej miski wsypujemy część (50 g) cukru, dodajemy 6 żółtek i śmietankę. Miskę umieszczamy na garnku z delikatnie gotującą się wodą (około 1 - 2 szklanek). 
Mieszamy, aż masa będzie gorąca lub do czasu, aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki (może to nieco potrwać). 
W połowie podgrzewania dodajemy kakao (najlepiej przez sitko, aby nie zrobiły się grudki, jeśli mimo tego grudki powstaną, można całą masę przelać przez sitko). 
Zdejmujemy miskę z garnka i od razu dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę (uważać, aby do miski nie dostała się woda). Mieszamy, aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. 
Oddzielnie ubijamy białka z resztą cukru na sztywną pianę: najpierw ubijamy same białka bez cukru na małych obrotach miksera, następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy, aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty, aby piana była lśniąca i błyszcząca. 
Białka ,łączymy z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką.
Mus wykładamy na sernik i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Smacznego życzą


2 komentarze: