Ostatnio nabrałam ochoty na polską klasykę. A że wszelkie kluski uwielbiam, to po leniwych na słodko przyszła pora na pyzy z mięsem. Uwielbiam je za ten ziemniaczany smak, za soczyste ciasto i dobrze przyprawione (przynajmniej w moim przypadku) mięsne nadzienie. Koniecznie ze smażoną cebulką.
Składniki (na 4 porcje):
Ciasto:
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, 2/3 gotujemy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy.
Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach i możliwie dokładnie odsączamy (w dłoniach lub przez gazę). Sok z ziemniaków zbieramy w miseczce i odstawiamy, by się "ustał".
Łączymy gotowane i odciśnięte surowe ziemniaki, dodajemy obie mąki i jajko.
Wylewamy sok z ziemniaków uważając, by nie pozbyć się osiadłej na dnie skrobi, którą dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy solą. Wszystko dokładnie mieszamy w razie potrzeby dosypując nieco mąki, aż masa będzie lekko odchodzić od ścianek miski.
Farsz:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350 g mięsa mielonego
- sól, pieprz
- papryka ostra w proszku
- majeranek, estragon
- olej do smażenia
Cebulę siekamy i rumienimy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy. Wrzucamy mięso, smażymy, aż się zrumieni. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i papryką.
Z ziemniaczanego ciasta formujemy walne placuszki pomagając sobie zwilżonymi dłońmi, by ciasto się nie kleiło. Nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy pyzy formując kule wielkości małej mandarynki. Pyzy gotujemy w osolonym wrzątku 4-5 min. od momentu wypłynięcia na wierzch. Nie można zbyt długo, gdyż ciasto zacznie się rozlatywać;)
Dodatkowo:
- 2 cebule
Cebule siekamy i smażymy na złoto. Można dodać nieco boczku i usmażyć na skwarki.
Pyzy podawałam posypane cebulką.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz