piątek, 20 marca 2015

PYZY Z MIĘSEM

           Ostatnio nabrałam ochoty na polską klasykę. A że wszelkie kluski uwielbiam, to po leniwych na słodko przyszła pora na pyzy z mięsem. Uwielbiam je za ten ziemniaczany smak, za soczyste ciasto i dobrze przyprawione (przynajmniej w moim przypadku) mięsne nadzienie. Koniecznie ze smażoną cebulką. 

Składniki (na 4 porcje):
Ciasto:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, 2/3 gotujemy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy. 
Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach i możliwie dokładnie odsączamy (w dłoniach lub przez gazę). Sok z ziemniaków zbieramy w miseczce i odstawiamy, by się "ustał". 
Łączymy gotowane i odciśnięte surowe ziemniaki, dodajemy obie mąki i jajko. 
Wylewamy sok z ziemniaków uważając, by nie pozbyć się osiadłej na dnie skrobi, którą dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy solą. Wszystko dokładnie mieszamy w razie potrzeby dosypując nieco mąki, aż masa będzie lekko odchodzić od ścianek miski.

Farsz:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • papryka ostra w proszku
  • majeranek, estragon
  • olej do smażenia
Cebulę siekamy i rumienimy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy. Wrzucamy mięso, smażymy, aż się zrumieni. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i papryką. 

Z ziemniaczanego ciasta formujemy walne placuszki pomagając sobie zwilżonymi dłońmi, by ciasto się nie kleiło. Nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy pyzy formując kule wielkości małej mandarynki. Pyzy gotujemy w osolonym wrzątku 4-5 min. od momentu wypłynięcia na wierzch. Nie można zbyt długo, gdyż ciasto zacznie się rozlatywać;)
Dodatkowo:
  • 2 cebule 
Cebule siekamy i smażymy na złoto. Można dodać nieco boczku i usmażyć na skwarki. 
Pyzy podawałam posypane cebulką.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz