Niedawno pisałam o pakietach z ciasta filo z mięsem. Dziś prezentuję "cygara" nadziane farszem z trzech gatunków ryb. W smaku i wyglądzie nieco podobne do sajgonek. Wyszły równie pyszne jak te z mięsem. Będą stawić niebanalną przystawkę (lub danie) każdego posiłku.
Proporcje ryb mogą być różne, oczywiście. Ja akurat tyle miałam mięsa z każdego gatunku.
Te "cygara" to ostatnia z propozycji kulinarnych, jakie przygotowałam na moje przyjęcie urodzinowe, o którym pisałam przez kilka ostatnich dni przy okazji przepisów na pakiety z ciasta filo z mięsem, wytrawne ptysie, ciasto Leśny Mech, czy poimprezowego śniadania - kanapki John Roti. Chyba wszystkim smakowało, od kolegi usłyszałam nawet: "Nikt mi nigdy kulinarnie na imprezie tak nie dogodził". Przyjemny komplement:)
Te "cygara" to ostatnia z propozycji kulinarnych, jakie przygotowałam na moje przyjęcie urodzinowe, o którym pisałam przez kilka ostatnich dni przy okazji przepisów na pakiety z ciasta filo z mięsem, wytrawne ptysie, ciasto Leśny Mech, czy poimprezowego śniadania - kanapki John Roti. Chyba wszystkim smakowało, od kolegi usłyszałam nawet: "Nikt mi nigdy kulinarnie na imprezie tak nie dogodził". Przyjemny komplement:)
Składniki (na ok. 10 szt.):
Farsz:
- 150g łososia (lub pstrąga łososiowego)
- 120g dorsza
- 150g mintaja
- 1 cebula
- 1/4 puszki kukurydzy
- 1 marchewka starta na tace o drobnych oczkach
- sok z cytryny
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- 2-3 nasiona kardamonu
- pół małej łyżeczki startego świeżego imbiru
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany
- 1-2 łyżki keczupu lub słodkiego sosu chilli
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 4 płaty ciasta filo
- masło
Ryby, jeśli mrożone, rozmrażamy na kilka-kilkanaście godzin wcześniej, by dokładnie odciekły z wody.
Cebulę drobno siekamy, szklimy, dodajemy marchewkę, kukurydzę oraz ryby, które dzielimy na mniejsze części, mieszamy, smazymy razem, aż mięso nie będzie surowe.
Doprawiamy sokiem z cytryny, utartymi w moździerzu ziarenkami kolendry oraz kardamonu (nadaje fantastyczny, lekko cytrusowy smak), imbirem, solą i pieprzem.
Ponieważ masa jest dosyć sucha, można dodać nieco śmietany i/lub keczupu/sosu chilli.
Wydzielamy dwa płaty ciasta filo (można więcej, ale wg mnie dwa w takim
daniu są wystarczające), które smarujemy roztopionym masłem (koniecznie!
Inaczej ciasto po upieczeniu rozpadnie się na milion kawałków). Kroimy
na 6 części, na każdej układamy porcję farszu i zwijamy w rulony (cygara) lub robimy trójkątne pierożki, albo kwadratowe pakiety. Wierzch smarujemy masłem.
Pieczemy ok. 25 min. w 180 st.C. Podawać od razu po wyjęciu z pieca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz