piątek, 20 lutego 2015

ZIEMNIACZANE NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU

              Kolejny pomysł na wykorzystanie ziemniaczanych naleśników. Niedawno zrobiłam z nich krokiety z pieczarkami i serem, tym razem postawiłam na coś mięsnego i z meksykańską nutą. Mięsny farsz jest soczysty, paprykowy, lekko pikantny, ziemniaczane naleśniki dodają "tego czegoś". Że o ciągnącym się serze na wierzchu na wspomnę ;)


Składniki (na 5-6 porcji):

Naleśniki ziemniaczane:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 duże jajka
  • ok. 1 szkl. mąki
  • 3-4 łyżki oleju
  • woda
  • sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (dowolne oczka, masa potem i tak będzie blendowana). 
Dodajemy pozostałe składniki i dozując tyle wody, by powstało niezbyt rzadkie ciasto (masa po zblendowaniu staje się rzadsza). Masę blendujemy i jeśli potrzeba dodajemy nieco więcej wody, jeśli jest za gęsta, lub nieco mąki, jeśli jest za rzadka. Ma mieć lejącą się konsystencję.
Smażymy jak tradycyjne naleśniki na rumiany kolor. Będą mieć nieco bardziej żółto-brunatną barwę za sprawą ziemniaków.

Farsz:

  • 1 spora cebula
  • 1 średniej wielkości papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1/3 puszki czerwonej fasoli
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 3-4 czubate łyżki pasty paprykowej lub sosu paprykowego (użyłam sosu roboty mojej mamy). Można zastąpić 2-3 łyżkami koncentratu pomidorowego
  • ostra papryka
  • oregano, estragon
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • 4-5 łyżek pasty paprykowej/ sosu paprykowego (użyłam sosu roboty mojej mamy)/ koncentratu pomidorowego/ keczupu
  • czubata szklanka tartego żółtego sera, u mnie pól na pół gouda i cheddar, który fantastycznie się rozpuszcza i ciągnie
Cebulę siekamy, paprykę kroimy w drobną kostkę. Smażymy warzywa, aż cebula zacznie się rumienić, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę razem smażymy. Dodajemy mięso, które przesmażamy. Wrzucamy warzywa  z puszki, dodajemy sos paprykowy lub koncentrat, doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem. Smażymy kilka minut.

Farsz układamy na naleśnikach i zawijamy. Układamy w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, rozsmarowujemy sos paprykowy/koncentrat/keczup. Zapiekamy 25 min. w 180 st.C. Po tym czasie posypujemy serem i zapiekamy, aż ser się rozpuści.

Smacznego życzą



1 komentarz: