środa, 14 stycznia 2015

CEBULE FASZEROWANE MIĘSEM

                 Cebula to niedoceniane warzywo. Zwykle dodaje się je do różnorakich potraw, ale samodzielnie rzadko stanowi podstawę lub dodatek do dania. A przecież zupa cebulowa jest przepyszna! I kto nie lubi przysmażonej, złocistej cebulki z patelni;) Dawno temu w jakimś programie kulinarnym w TV usłyszałam o faszerowanych cebulach. Przepisu nie podano, ale ziarnko z pomysłem we mnie zakiełkowało. Długo trwało zanim zabrałam się za ich przygotowanie, ale są. I wyszło naprawdę smakowicie. Słodkawa cebula pozostaje po upieczeniu jędrna i delikatnie chrupka. Do tego soczysty farsz z mięsa, pieczarek i sera, nieco pesto z rukoli i wyborne, niecodzienne danie gotowe.

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 2 duże cebule
  • 5 dużych pieczarek
  • 250 g mięsa mielonego
  • duża garść sera długo dojrzewającego pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ostra papryka w proszku
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • kilka łyżek pesto z rukoli
  • duża garść sera długo dojrzewającego startego 
Sos:
  • 1 cebula
  • ok. 200 ml passaty pomidorowej lub pomidory w puszce (u mnie pomidory w puszce)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pesto z rukoli
  • 2-3 łyżki sera, może być gouda
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Cebule obieramy z zewnętrznych łupin, ścinamy "czapeczkę" z zeschniętą końcówką oraz dół z korzonkami (ale nie za bardzo, by farsz nie wyleciał) i gotujemy 10 min. we wrzątku. Wyjmujemy, odstawiamy na chwilę, by przestygły, po czym rozdzielamy poszczególne warstwy. O dziwo nie jest to trudne. Podgotowane warstwy są miękkie, wystarczy lekko naciąć je z góry z jednej strony i podważając dookoła łyżeczką wsadzoną między warstwy wyciągać wnętrze cebuli. Odstawiamy.
Pieczarki siekamy na półplasterki, przesmażamy.
Mięso także przesmażamy, dodajemy pieczarki, ser, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, majeranek, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy łupiny cebuli. 

Sos: na patelni po farszu smażymy drobno posiekaną cebulę. Wlewamy passatę lub pomidory w puszce, które w czasie gotowania rozdrabniamy. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku, gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje i nabierze smaku. 

Na dno naczynia do zapiekania wylewamy cały sos, układamy w nim nafaszerowane cebule. Na każdej cebuli układamy po łyżeczce pesto z rukoli. Zapiekamy 25 min. w 180 st.C. Po tym czasie cebule posypujemy odrobiną starego sera i dalej zapiekamy 10 min.
Podawałam polane sosem z kaszą pęczak.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz