wtorek, 13 stycznia 2015

ŁAZANKI

               Łazanki bywają daniem wigilijnym, oczywiście w wersji bezmięsnej. U mnie ich nie było, nabrałam jednak na nie smaka tuż po Świętach. Wyszło pysznie, sycąco, a do tego szybko i nieskomplikowanie. Lubię takie proste staropolskie dania. Przedłużam sobie świąteczne smaki;)

Składniki (na 4-5 porcji):
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 długie pętko kiełbasy, ok. 200 g
  • 2 cebule
  • 10-12 pieczarek
  • 1 duży liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 300 g suchego makaronu na łazanki
  • olej do smażenia
Kapustę siekamy i gotujemy w sporym garnku do miękkości (ok.40 min.) podlewając odrobiną wody, by się nie przypaliła.
Kiełbasę i pieczarki drobno kroimy, cebulę siekamy. Kiełbasę przesmażamy na patelni i odkładamy. Następnie smażymy pieczarki i cebulę. Kiełbasę, pieczarki i cebulę dodajemy do ugotowanej kapusty. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut, aż smaki się przenikną.
w tym czasie gotujemy makaron, który po ugotowaniu i odcedzeniu dodajemy do kapusty. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.


Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz