wtorek, 23 września 2014

PIECZONA PAPRYKA Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM

               Sezon paprykowy trwa, musi być zatem i nadziewana papryka. Zwykle warzywo to faszeruje się mięsem mielonym. Ja użyłam piersi kurczaka, dołożyłam różyczki brokuła, pieczarki, ser żółty, zapiekłam w sosie pomidorowym i wyszło bardzo smakowite i lekkie danie. Taką paprykę można jeść samą, z pieczywem, ale ja najbardziej lubię z kaszą kuskus. Idealne danie z sezonowych warzyw:)


Składniki (na 6 średnio dużych porcji):
  • 3 średniej wielkości czerwone papryki
  • 1/3 średniej wielkości brokuła
  • 1 duża pojedyncza pierś kurczaka
  • ok. 200 g pieczarek
  • 80 g żółtego sera (spora garść)
  • 1 dojrzały pomidor
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione zioła: u mnie bazylia i oregano (świeże)
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia
  • kulka mozzarelli
Paprykę można nafaszerować dwojako: albo ścinamy od góry "czapeczki" i nadziewamy paprykę stojącą pionowo, albo przekrawamy paprykę pionowo na pół i faszerujemy dwie połówki. W drugim przypadku powstają dwie mniejsze porcje. Ja preferuję ten sposób, gdyż całej dużej nadzianej papryki bym nie zjadła;)  Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, układamy w naoliwionym naczyniu do zapiekania i podpiekamy ok. 15-20 min. w 180st.C, by nieco zmiękła. Wyciągamy z naczynia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, żeby dało się je dotknąć w czasie faszerowania.
W tym czasie brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odcedzamy. W razie potrzeby można drobniej pokroić różyczki.
Pierś kurczaka kroimy w kosteczkę, solimy, pieprzymy, przesmażamy.
Pieczarki siekamy i również przesmażamy odparowując albo odciskając powstałą wodę.
Ser ścieramy na tarce albo drobno kroimy.
Pomidora kroimy w drobną kosteczkę usuwając gniazdo nasienne (wodnistą część). 
Brokuła, kurczaka, pieczarki, ser i pomidora wrzucamy do miski, dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. 
Przygotowujemy sos pomidorowy.

SOS POMIDOROWY
  • kilka dużych mięsistych pomidorów lub 1 opakowanie pomidorów w puszce
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • bazylia, majeranek, oregano (świeże najlepiej)
  • sól, pieprz, cukier
  • olej (np. czosnkowy)
Cebulę drobno siekamy i szklimy. Pomidory świeże sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i przesmażamy, aż zmiękną i się rozpadną. Pomidory w puszcze po prostu wykładamy na patelnię i podgrzewamy.  Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Smażymy, aż sos zgęstnieje. Można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Na dno naczynia, w którym piekły się papryki wykładamy sos pomidorowy. Farszem nadziewamy papryki, które układamy na sosie. Zapiekamy ok. 30 min. w 180 st.C. Po tym czasie na każdej papryce układamy gruby plaster mozzarelli i posypujemy oregano. Zapiekamy kilka minut, aż ser się rozpuści. 

Smacznego życzą





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz