poniedziałek, 22 września 2014

FOCACCIA Z POMIDORKAMI I OLIWKAMI

                 Na niedawne spotkanie ze znajomymi przygotowałam przekąski we włoskim stylu. Na stole królowała focaccia w dwóch odsłonach - z pomidorkami koktajlowymi oraz z oliwkami, a do tego zaserwowałam sałatkę caprese, rukolę i oleje smakowe, w których maczaliśmy kawałki focaccii. Uwielbiam to pieczywo - delikatne, idealne do podjadania z oliwą. Wybór dodatków, z jakimi ją upieczemy, jest dowolny. Ja najbardziej lubię pomidorki, które dodają wilgotności pieczywu, oraz czarne oliwki dodające wytrawnego smaku. Obowiązkowo zawsze ze świeżym rozmarynem o wyjątkowym smaku.

Składniki (na blachę 30x20 cm):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży
  • 2/3 szkl. ciepłej wody z mlekiem
  • 4 łyżki oleju/oliwy
  • sól
  • kilka-kilkanaście pomidorków koktajlowych
  •  kilka-kilkanaście czarnych oliwek
  • garść igiełek świeżego rozmarynu
Przygotowujemy rozczyn: drożdże mieszamy z odrobiną ciepłej wody i szczyptą mąki i cukru. Odstawiamy do ruszenia, czyli aż się zapieni.
Mąkę mieszamy z solą. Wodę z mlekiem łączymy z olejem/oliwą ( w ten sposób olej łatwiej połączy się z ciastem). Do mąki dodajemy rozczyn oraz ciepłą wodę z mlekiem i olejem w takiej ilości, by można było zagnieść gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Zagniatamy kilka minut. Odstawiamy, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie formujemy prostokątny placek placek o grubości ok. 1-1,5 cm i wielkości naszej formy do pieczenia, przekładamy go do niej. W ciasto wciskamy delikatnie pomidorki, oliwki i rozmaryn. Smarujemy olejem. Odstawiamy do napuszenia na 30-40 mion. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C, aż chlebek będzie złocisty, ale nie brązowy. Nie musi mieć (a nawet nie powinien) mieć grubej chrupiącej skórki. Niech pozostanie miękki).

Smacznego życzą
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz