Od dawna chodziła za mną tarta z kurkami. Bardzo lubię kurki za ich delikatny, niemal wykwintny smak. I za możliwość zapieczenia ich w tarcie;) Kurki na kruchym cieście smakują wybitnie! Do tego nieco aromatycznej domowej roboty kiełbasy, tymianek i najlepsze jesienne danie gotowe! Palce lizać!
Składniki (na formę o średnicy 26 cm):
Kruche ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 130 g margaryny do pieczenia
- 1 jajko
- sól
Podane składniki siekamy najpierw nożem, a następnie szybko zagniatamy tylko do połączenia się składników. Ciasto nie powinno mieć zbyt długo kontaktu z ciepłymi rękami.Schładzamy w lodówce lub w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy, rozwałkowujemy na cienki placek, nawijamy na wałek, przenosimy na formę wysmarowaną tłuszczem i wykładamy ją ciastem nadmiar odrzucając (można go zamrozić i wykorzystać później. Mi zostało ok. 1/4 ciasta lub mniej). Ciasto nakłuwamy i zapiekamy 15-20 min. w 180 st.C. Studzimy.
Farsz:
- 1 cebula
- ok. 300-350 g kurek
- 1 małe pętko kiełbasy
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 2 jajka
- kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Kurki dokładnie płuczemy, odsączmy i dodajemy do cebuli. Smażymy, aż cały płyn (soki z kurek) odparuje.
Kiełbasę kroimy w ćwiarteczki i przesmażamy na osobnej patelni. Dodajemy do usmażonych kurek z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Kiełbasę kroimy w ćwiarteczki i przesmażamy na osobnej patelni. Dodajemy do usmażonych kurek z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Mieszamy jogurt z jajkami, doprawiamy tymiankiem oraz odrobiną soli i pieprzu.
Farsz wykładamy na wystudzony spód, zalewamy masą jogurtowo-jajeczną i zapiekamy 30-40 min. w 180 st.C.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz