środa, 24 września 2014

TARTA Z KURKAMI

                 Od dawna chodziła za mną tarta z kurkami. Bardzo lubię kurki za ich delikatny, niemal wykwintny smak. I za możliwość zapieczenia ich w tarcie;) Kurki na kruchym cieście smakują wybitnie! Do tego nieco aromatycznej domowej roboty kiełbasy, tymianek i najlepsze jesienne danie gotowe! Palce lizać!


Składniki (na formę o średnicy 26 cm):

Kruche ciasto:
  • 225 g mąki pszennej
  • 130 g margaryny do pieczenia
  • 1 jajko
  • sól
Podane składniki siekamy najpierw nożem, a następnie szybko zagniatamy tylko do połączenia się składników. Ciasto nie powinno mieć zbyt długo kontaktu z ciepłymi rękami.Schładzamy w lodówce lub w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy, rozwałkowujemy na cienki placek, nawijamy na wałek, przenosimy na formę wysmarowaną tłuszczem i wykładamy ją ciastem nadmiar odrzucając (można go zamrozić i wykorzystać później. Mi zostało ok. 1/4 ciasta lub mniej). Ciasto nakłuwamy i zapiekamy 15-20 min. w 180 st.C. Studzimy.

Farsz:
  • 1 cebula
  • ok. 300-350 g kurek
  • 1 małe pętko kiełbasy
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego 
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
 Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Kurki dokładnie płuczemy, odsączmy i dodajemy do cebuli. Smażymy, aż cały płyn (soki z kurek) odparuje.
Kiełbasę kroimy w ćwiarteczki i przesmażamy na osobnej patelni. Dodajemy do usmażonych kurek z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Mieszamy jogurt z jajkami, doprawiamy tymiankiem oraz odrobiną soli i pieprzu.

Farsz wykładamy na wystudzony spód, zalewamy masą jogurtowo-jajeczną i zapiekamy 30-40 min. w 180 st.C.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz