wtorek, 5 sierpnia 2014

GULASZ Z KURCZAKA Z LETNIMI WARZYWAMI

                    Lekki, kolorowy gulasz z pysznymi sezonowymi warzywami. Nieco (ale tylko nieco) przypomina leczo za sprawą obecności papryki i cukinii. Kurczak jest soczysty, sos bardzo aromatyczny. Idealny do wyjadania ze świeżym pieczywem. Sos przygotowałam na bazie ajwaru domowej roboty, dzięki czemu nabrał lekko paprykowego smaku. Można go oczywiście zastąpić koncentratem pomidorowym.

Składniki (na 5-6 porcji):
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 duża papryka
  • 300 ml bulionu
  • 2 duże łyżki ajwaru
  • 2 małe liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nie za duża cukinia
  • 3/4 puszki białej fasolki
  • 1 mała ostra papryczka 
  • ulubione zioła - u mnie bazylia, majeranek, tymianek (świeże)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, delikatnie przesmażamy na odrobinie oleju. Przekładamy do garnka.
Paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka z kurczakiem. Zalewamy bulionem, dodajemy ajwar, liście laurowe, ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na małym ogniu 5 min., aż papryka lekko zmięknie. Cukinię ze skórką kroimy w ćwierćplasterki i wrzucamy do garnka wraz z posiekaną ostrą papryczką i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy odcedzoną fasolkę z puszki i chwilę razem gotujemy (fasolka jest już miękka w puszce i nie wymaga gotowania).
Podawałam z chlebem na ajwarze.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz