Niezwykle smaczny, delikatny i bieluśki chlebek. A do tego aromatyczny od ziół i czosnku, choć ten wcale nie jest mocno wyczuwalny, delikatnie tylko podkręca smak. Niezwykle jasny kolor miąższu uzyskałam dodając odrobinę maślanki - taki eksperyment;) Dzięki temu chleb stał się lekko wilgotny. Wyszło wspaniale!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki cukru
- 20g świeżych drożdży
- ok. 200ml wody
- dużo świeżych ziół: bazylia, oregano, majeranek, tymianek cytrynowy, rozmaryn, szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- pół szklanki maślanki
- 3-4 łyżki oleju/oliwy
Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże rozrobić w 50ml ciepłej wody, dodać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru, wymieszać, zostawić do
"ruszenia", czyli aż się spieni. Po tym czasie mieszamy mąkę z posiekanymi ziołami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
solą, dodajemy oliwę/olej, maślankę oraz rozczyn. Podlewając
stopniowo ciepłą wodą wyrabiamy ciasto. Zagniatamy parę minut, aż ciasto
będzie elastyczne.
Odstawiamy ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto
przekładamy do keksówki. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Pieczemy w 200st.C przez ok. 1 godz.
Gotowy chleb po wyjęciu z formy i postukaniu w spód powinien wydać
głuchy odgłos.
chleb czosnkowy to coś w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie - i jaki puszysty!
OdpowiedzUsuńpycha ;) a mogę dodać suszone drożdże? bo ostatnio świeże mnie nie lubią i nic nie chcą rosnąc ;(
OdpowiedzUsuń