środa, 6 sierpnia 2014

CHLEB ZIOŁOWO-CZOSNKOWY NA MAŚLANCE

             Niezwykle smaczny, delikatny i bieluśki chlebek. A do tego aromatyczny od ziół i czosnku, choć ten wcale nie jest mocno wyczuwalny, delikatnie tylko podkręca smak. Niezwykle jasny kolor miąższu uzyskałam dodając odrobinę maślanki - taki eksperyment;) Dzięki temu chleb stał się lekko wilgotny. Wyszło wspaniale!

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • ok. 200ml wody
  • dużo świeżych ziół: bazylia, oregano, majeranek, tymianek cytrynowy, rozmaryn, szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 łyżeczka soli 
  • pół szklanki maślanki 
  • 3-4 łyżki oleju/oliwy
Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże rozrobić w 50ml ciepłej wody, dodać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru, wymieszaćzostawić do "ruszenia", czyli aż się spieni. Po tym czasie mieszamy mąkę z posiekanymi ziołami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, dodajemy oliwę/olej, maślankę oraz rozczyn. Podlewając stopniowo ciepłą wodą wyrabiamy ciasto. Zagniatamy parę minut, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Pieczemy w 200st.C przez ok. 1 godz. Gotowy chleb po wyjęciu z formy i postukaniu w spód powinien wydać głuchy odgłos.

Smacznego życzą


3 komentarze:

  1. chleb czosnkowy to coś w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda pysznie - i jaki puszysty!

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha ;) a mogę dodać suszone drożdże? bo ostatnio świeże mnie nie lubią i nic nie chcą rosnąc ;(

    OdpowiedzUsuń