Jeden ze smaczniejszych chlebów, jakie piekę. "Słoneczny", pomarańczowawy, pachnący pomidorami bochenek o miękkim miąższu świetnie sprawdza się latem jako podstawa kanapki z sezonowymi warzywami. Zasmakował nie tylko mi, ale i moim bliskim do tego stopnia, że dostałam zamówienie na częstsze jego pieczenie:)
Przepis identyczny jak na chleb pomidorowy, z tym że zamiast koncentratu dodałam ajwaru, czyli pasty paprykowej domowej roboty. Tak dla małej odmiany;) Wyszło fajnie - lekko paprykowo.
Składniki:
- 20g świeżych drożdży
- 1 mała łyżeczka cukru
- 600g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 3-4 duże łyżki ajwaru
- kilka suszonych pomidorów
- garść świeżych posiekanych ziół - u mnie bazylia, oregano, majeranek (z mojego balkonowego ogródka;) )
- 4-5 łyżek oleju - zalewy z pomidorów suszonych
- ok. 300ml ciepłej wody
Robimy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłej wody wraz z łyżeczką cukru i mąki. Odstawiamy na 10min., by "ruszyły".
Mieszamy mąkę, sól, ajwar, posiekane pomidory, zioła, olej,
dolewamy rozczyn i podlewamy taką
ilością ciepłej wody, aż powstanie elastyczne ciasto. Dokładnie
wyrabiamy elastyczne ciasto. Przekładamy do naoliwionej miski (w ten
sposób ciasto nie będzie przywierać do miski) i odstawiamy na godzinę do
podwojenia objętości. Po tym czasie
formujemy bochenek i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do
pieczenia. Ostawiamy na 30min., by bochenek podrósł. Pieczemy początkowo
10min. w 220st.C., później ok. 1 godz. lub więcej w 180st.C. Ja zwykle
dopiekam końcowe 20 min. bez foremki. Bochenek wyjęty z foremki i
postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk, gdy jest gotowy.
Smacznego życzą
Cudowny jest ten słoneczny kolorek :)
OdpowiedzUsuń