czwartek, 17 lipca 2014

SERNIK IZAURA - SERNIK NA MURZYNKU

                 Ciasto upieczone w podzięce za przysługę. Bardzo zależało mi na tym, by zasmakowało. Efekt? Telefon z okrzykami zachwytu nad jego smakiem i prośba o przepis:) Ciasto jest rzeczywiście pyszne. Jestem wielką fanką serników, jednocześnie lubię ciasta czekoladowe. Połączenie kremowego, delikatnego sernika, ciasta kakaowego i owoców jest po prostu genialne! 

Składniki (na formę 35x25cm):
  • 3-4 duże brzoskwinie (lub 1 puszka brzoskwiń)
Ciasto:
  • 2/3 kostki margaryny do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek wody
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
  • 1kg sera mielonego
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 torebka budyniu waniliowego

    Brzoskwinie obieramy i kroimy na cząstki o grubości ok. 1,5 cm.
    Ciasto: margarynę, cukier, kakao i wodę umieszczamy w garnku. Podgrzewając na małym ogniu mieszamy, aż się rozpuszczą i dokładnie połączą. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Można dolać nieco wody, gdyby ciasto było zbyt gęste. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łyżką łączymy z ciastem. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej 3/4 lub nawet nieco więcej masy w zależności, jak dużo kleksów na wierzchu chcemy mieć.

    Masa serowa: ser, jajka, cukier, budyń umieszczamy w misce i wszystko razem krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Masę wylewamy na ciemne ciasto, a na wierzchu układamy cząstki brzoskwiń. Łyżką kładziemy kleksy masy kakaowej.

    Pieczemy pierwsze pół godz. w 190st.C, a następnie 40-45 min. w 160st.C. Po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy ciasto w piekarniku przy minimalnie uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie i się ładnie upiecze. Długie studzenie przy uchylonych drzwiczkach spowoduje, że ciasto nie opadnie. Zawsze tak piekę sernik i jeszcze nigdy mi nie opadł:)

    Smacznego życzą





    5 komentarzy: