Ciasto upieczone w podzięce za przysługę. Bardzo zależało mi na tym, by zasmakowało. Efekt? Telefon z okrzykami zachwytu nad jego smakiem i prośba o przepis:) Ciasto jest rzeczywiście pyszne. Jestem wielką fanką serników, jednocześnie lubię ciasta czekoladowe. Połączenie kremowego, delikatnego sernika, ciasta kakaowego i owoców jest po prostu genialne!
Składniki (na formę 35x25cm):
- 3-4 duże brzoskwinie (lub 1 puszka brzoskwiń)
Ciasto:
- 2/3 kostki margaryny do pieczenia
- 1 szkl. cukru
- 4 łyżki kakao
- 6 łyżek wody
- 2 szkl. mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1kg sera mielonego
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 torebka budyniu waniliowego
Brzoskwinie obieramy i kroimy na cząstki o grubości ok. 1,5 cm.
Ciasto: margarynę, cukier, kakao i wodę umieszczamy w garnku. Podgrzewając na małym ogniu mieszamy, aż się rozpuszczą i dokładnie połączą. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Można dolać nieco wody, gdyby ciasto było zbyt gęste. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łyżką łączymy z ciastem. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej 3/4 lub nawet nieco więcej masy w zależności, jak dużo kleksów na wierzchu chcemy mieć.
Masa serowa: ser, jajka, cukier, budyń umieszczamy w misce i wszystko razem krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Masę wylewamy na ciemne ciasto, a na wierzchu układamy cząstki brzoskwiń. Łyżką kładziemy kleksy masy kakaowej.
Pieczemy pierwsze pół godz. w 190st.C, a następnie 40-45 min. w 160st.C. Po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy ciasto w piekarniku przy minimalnie uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie i się ładnie upiecze. Długie studzenie przy uchylonych drzwiczkach spowoduje, że ciasto nie opadnie. Zawsze tak piekę sernik i jeszcze nigdy mi nie opadł:)
Smacznego życzą
Hmmm fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, sernik pyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
dzisiaj zrobiony, pyszny !
OdpowiedzUsuńkostka 200 czy 250 gr?pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuń250 g :)
Usuń