wtorek, 10 czerwca 2014

TARTA Z BOTWINKĄ

                   Z botwinki zwykle przyrządza się zupę (np. taką). W tym sezonie nie miałam ochoty na zupę, przygotowałam więc tartę z botwinką, kiełbasą, fetą i prażonym słonecznikiem. Wyszła przepyszna! Mnie samą zadziwiło tak smakowite połączenie tych składników. Gorąco polecam, póki sezon na botwinkę trwa:)


Składniki (na formę 26cm):
Ciasto:
  •  1,5 szkl. mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • białko
Podane składniki najpierw siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę, albo od razu rozwałkowujemy bardzo cienko (2-3mm), wykładamy nim formę i wstawiamy do lodówki na 0,5 godziny. Ciasto smarujemy białkiem (zapieczona warstwa białka zapobiegnie nadmiernemu przesiąkaniu soków z farszu do ciasta) i nakłuwamy widelcem - w tej kolejności. Jeśli najpierw nakłujemy, a potem posmarujemy białkiem, zatkamy nim dziurki i powietrze nie będzie uchodzić, a ciasto może wówczas rosnąć i pęcznieć. Ciasto zapiekamy przez 15 min. w 180 st.C.

Farsz:
  • 1 pęczek botwinki (3 średnie młode buraczki)
  • 1 niewielkie pętko kiełbasy (lub - lepiej - kurczak)
  • 2 ząbki czosnku
  • duża garść słonecznika 
  • 140 g fety
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu greckiego lub śmietany
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Botwinkę kroimy w kostkę wraz z łodygami i kilkoma liśćmi. Skrojone bulwy przesmażamy, aż lekko zmiękną, dodajemy posiekane łodyżki i część posiekanych liści (reszta pójdzie na wierzch). Dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz posiekany 1 ząbek czosnku i razem smażymy kilka chwil.
W tym czasie prażymy słonecznik na suchej patelni, aż będzie złocisty.
Fetę kroimy w kostkę.
Jajka roztrzepujemy z jogurtem i drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wykładamy botwinkę z kiełbasą, posypujemy słonecznikiem, układamy na wierzchu fetę i całość polewamy masą jajeczną i posypujemy pozostałymi liśćmi botwinki. Pieczemy 30 min. w 180st.C.
Z resztek ciasta zrobiłam listki do dekoracji;)

Smacznego!



1 komentarz: