Na majówkowy wypad do Szklarskiej Poręby przygotowałam stromboli - "kanapkę" we włoskim stylu, tak do pociągu, zamiast tradycyjnych kanapek. Jestem wielką fanką pizzy i wszelkich wytrawnych placków drożdżowych, więc pomyślałam, że takie coś będzie miłym urozmaiceniem kilkugodzinnej podróży. Udało się. Wyszło rewelacyjnie smakowicie! Delikatne ciasto pachnące ziołami i pieczarkowo-warzywno-serowy farsz. Wszystko zwinięte w jedną długą roladę i pokrojone w ślimakowe plastry. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetny zamiennik kanapki. A w czasie pieczenia pachniało jak w rasowej pizzerii:)
Składniki (długą roladę):
Ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 20 g świeżych drożdży
- ok. 200 ml ciepłej wody pół na pół z mlekiem
- jajko
- łyżeczka soli
- szczypta cukru
Przygotowujemy rozczyn: rozrabiamy drożdże z odrobiną wody i szczyptą cukru i mąki. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozczyn i tyle wody, by zagnieść lekkie i elastyczne ciasto. Wg mnie najlepsze ciasto to takie, które ma lekką, miękką konsystencję. Odstawiamy na ok. 30-40 min. do wyrośnięcia.
Farsz
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- cukinia konserwowa lub ogórki konserwowe (po posiekaniu ok. pół szklanki)
- kilka suszonych pomidorów
- garść czarnych oliwek
- 2 pomidory z puszki bez zalewy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oregano, bazylia
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Pieczarki i cebulę siekamy, przesmażamy, odsączamy z ewentualnego płynu, który się wytworzy. Cukinię/ogórki drobno siekamy, podobnie pomidory i oliwki, dodajemy do pieczarek. Dorzucamy pomidory z puszki i koncentrat, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Sos pomidorowy
- 2/3 szklanki passaty lub przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 mała cebulka
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- ulubione zioła
- sól, pieprz
- cukier
Cebulę złocimy na oleju. W garnku podgrzewamy przecier pomidorowy, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos nabierze smaku i zgęstnieje.
Dodatkowo
- 1-2 kulki mozzarelli
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem (później przeniesienie rolady będzie bardzo trudne) na placek o grubości ok. 4-5mm nadając mu owalny kształt. Rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy i równomiernie rozkładamy farsz, a na farszu kawałki mozzarelli. Zwijamy w roladę sklejając brzegi rulonu i układamy złączeniem do dołu. Odkładamy na 0,5 godz., by ciasto podrosło. Smarujemy jajkiem, posypujemy oregano i pieczemy ok. 30 min. w 180 st.C. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz