wtorek, 13 maja 2014

STROMBOLI

             Na majówkowy wypad do Szklarskiej Poręby przygotowałam stromboli - "kanapkę" we włoskim stylu, tak do pociągu, zamiast tradycyjnych kanapek. Jestem wielką fanką pizzy i wszelkich wytrawnych placków drożdżowych, więc pomyślałam, że takie coś będzie miłym urozmaiceniem kilkugodzinnej podróży. Udało się. Wyszło rewelacyjnie smakowicie! Delikatne ciasto pachnące ziołami i pieczarkowo-warzywno-serowy farsz. Wszystko zwinięte w jedną długą roladę i pokrojone w ślimakowe plastry. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetny zamiennik kanapki. A w czasie pieczenia pachniało jak w rasowej pizzerii:)


Składniki (długą roladę):
Ciasto 
  • 2,5 szklanki mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • ok. 200 ml ciepłej wody pół na pół z mlekiem
  • jajko
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
Przygotowujemy rozczyn: rozrabiamy drożdże z odrobiną wody i szczyptą cukru i mąki. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozczyn i tyle wody, by zagnieść lekkie i elastyczne ciasto. Wg mnie najlepsze ciasto to takie, które ma lekką, miękką konsystencję. Odstawiamy na ok. 30-40 min. do wyrośnięcia.

Farsz
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • cukinia konserwowa lub ogórki konserwowe (po posiekaniu ok. pół szklanki)
  • kilka suszonych pomidorów
  • garść czarnych oliwek
  • 2 pomidory z puszki bez zalewy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano, bazylia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 

Pieczarki i cebulę siekamy, przesmażamy, odsączamy z ewentualnego płynu, który się wytworzy. Cukinię/ogórki drobno siekamy, podobnie pomidory i oliwki, dodajemy do pieczarek. Dorzucamy pomidory z puszki i koncentrat, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Sos pomidorowy
  • 2/3 szklanki passaty lub przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cebulka
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz
  • cukier
Cebulę złocimy na oleju. W garnku podgrzewamy przecier pomidorowy, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos nabierze smaku i zgęstnieje. 

Dodatkowo
  • 1-2 kulki mozzarelli
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem (później przeniesienie rolady będzie bardzo trudne) na placek o grubości ok. 4-5mm nadając mu owalny kształt. Rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy i równomiernie rozkładamy farsz, a na farszu kawałki mozzarelli. Zwijamy w roladę sklejając brzegi rulonu i układamy złączeniem do dołu. Odkładamy na 0,5 godz., by ciasto podrosło. Smarujemy jajkiem, posypujemy oregano i pieczemy ok. 30 min. w 180 st.C. Pycha!

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz