środa, 28 maja 2014

CHLEB MARCHEWKOWY Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

                Ostatnio spożywam sporo soku z marchwi. Z suchej masy marchewkowej piekę chleb. Dzięki niej nabiera on pięknego brunatnego koloru niczym razowiec (jak np. tu) lub delikatniejszego złotego odcienia (w zależności od ilości dodanego miąższu marchewki). Tym razem nie miałam za dużo marchewki, więc wiedząc, iż smak wyjdzie delikatny, podrasowałam go prażonym słonecznikiem, który bardzo fajnie komponuje się w marchwiowym chlebie.


Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
  • ok. 300ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • 1 szkl. miąższu z marchwi po zrobieniu z niej soku (lub po prostu startej na drobnych oczkach)
  • pół szklanki łuskanych ziaren słonecznika 
Robimy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w 100ml ciepłej wody wraz z łyżeczką cukru i mąki. Odstawiamy na 10min., by "ruszyły".
Ziarno delikatnie prażymy na suchej patelni, aż będzie rumiane, uważając, by się nie przypaliło.
Mieszamy mąkę, sól, marchew, olej, dolewamy rozczyn i podlewamy taką ilością ciepłej wody, aż powstanie elastyczne ciasto. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ostawiamy na 30min., by bochenek podrósł. Pieczemy początkowo 10min. w 220st.C., później ok. 1 godz. w 180st.C.

Smacznego!



3 komentarze: