Białe szparagi w moim ulubionym wydaniu. Kremowy sos beszamelowy z dodatkiem delikatnych szparagów i wyrazistego w smaku boczku. Szparagi i boczek bardzo dobrze komponują się ze sobą. A z makaronem dają pyszne i sycące danie:)
Składniki (na 2 porcje):
- mały pęczek białych, cienkich szparagów (im cieńsze, tym delikatniejsze)
- ok. 70 g boczku lub kilka plasterków szynki długo dojrzewającej (typu parmeńskiego)
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki mąki
- 1 szkl. mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- makaron spaghetti
Makaron gotujemy w sporym garnku (później będziemy łączyć w nim szparagi
i sos, więc w większym garnku będzie łatwiej mieszać) i odcedzamy.
Ze szparagów odcinamy stwardniałe końcówki, ok. 3 cm. Obieraczką do
warzyw obieramy je z włóknistej skórki (jeśli są grube) i kroimy na 2-centymetrowe
kawałki. Gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy), odcedzamy zostawiając pół kubka (lub
więcej) wywaru do ewentualnego rozrzedzenia sosu.
Boczek kroimy w kostkę, dobrze wysmażamy na suchej patelni, by zrobiły się skwarki.
Przygotowujemy sos: przesmażamy na oleju mąkę tworząc jasną zasmażkę. Dolewamy mleko, energicznie mieszamy, by nie powstały grudki i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, solą i przelewamy do garnka z odcedzonym
makaronem.
Do makaronu z sosem dodajemy szparagi i boczek i wszystko dokładnie mieszamy chwilę podgrzewając na
małym ogniu, aż sos oblepi makaron. Jeśli sos będzie
zbyt gęsty, można go rozrzedzić wywarem ze szparagów lub mlekiem.
Smacznego!
świetne połączenie, na pewno smaczne danie:)
OdpowiedzUsuń