czwartek, 29 maja 2014

SPAGHETTI Z BIAŁYMI SZPARAGAMI

             Białe szparagi w moim ulubionym wydaniu. Kremowy sos beszamelowy z dodatkiem delikatnych szparagów i wyrazistego w smaku boczku. Szparagi i boczek bardzo dobrze komponują się ze sobą. A z makaronem dają pyszne i sycące danie:)


Składniki (na 2 porcje):
  • mały pęczek białych, cienkich szparagów (im cieńsze, tym delikatniejsze)
  • ok. 70 g boczku lub kilka plasterków szynki długo dojrzewającej (typu parmeńskiego)
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki
  • 1 szkl. mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • makaron spaghetti
Makaron gotujemy w sporym garnku (później będziemy łączyć w nim szparagi i sos, więc w większym garnku będzie łatwiej mieszać) i odcedzamy.
Ze szparagów odcinamy stwardniałe końcówki, ok. 3 cm. Obieraczką do warzyw obieramy je z włóknistej skórki (jeśli są grube) i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy), odcedzamy zostawiając pół kubka (lub więcej) wywaru do ewentualnego rozrzedzenia sosu.
Boczek kroimy w kostkę, dobrze wysmażamy na suchej patelni, by zrobiły się skwarki.
Przygotowujemy sos: przesmażamy na oleju mąkę tworząc jasną zasmażkę. Dolewamy mleko, energicznie mieszamy, by nie powstały grudki i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, solą i przelewamy do garnka z odcedzonym makaronem. 
Do makaronu z sosem dodajemy szparagi i boczek i wszystko dokładnie mieszamy chwilę podgrzewając na małym ogniu, aż sos oblepi makaron. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można go rozrzedzić wywarem ze szparagów lub mlekiem.

Smacznego!


1 komentarz: