Pesto, z czego by nie było, to świetny dodatek do grzanek, tartinek czy makaronu. Już niewielka ilość wystarczy, by podkręcić smak dania. Pesto z rukoli robi się identycznie jak to z bazylii. Tylko zamiast zioła jest sałata, a zamiast orzeszków pinii - migdały. Jutro przedstawię mój sposób na danie z wykorzystaniem pesto z rukoli - spaghetti z pesto z rukoli z szynką prosciutto.
Składniki (na dużą kokilkę):
- 250g rukoli
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 garść startego sera typu parmezan
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Rukolę, migdały i czosnek wrzucamy do miksera, dolewamy nieco oliwy i miksujemy. Początkowo delikatnie. Sprawdzamy konsystencję, pewnie trzeba będzie dolać więcej oliwy, co zatem czynimy i znów miksujemy. Dodajemy ser, nieco soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Znów miksujemy na w miarę gładką masę. Odstawiamy na kilka godzin, by smaki się "przegryzły". Z podanej ilości składników wychodzi niecała szklanka pesto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz