poniedziałek, 3 marca 2014

CROQUE MADAME

                  Niedzielne śniadanie. Na kaca. Porządne, sycące, dodające energii. I udało się, wróciłam po nim do formy;) Czegóż chcieć więcej - chrupiące pieczywo, szynka, ser, jajko i kremowy sosik. Pyszne, idealne nie tylko na kacowe śniadanie. 
                  Croque madame do wariacja nt. croque monsieur, czyli pochodzącej z Francji z początków XX w. przekąski w postaci tostowanego pieczywa z szynką i serem. Zastanawiałam się, dlaczego zatem częścią croque madame jest jajko, skoro jest ono raczej domeną monsieur;) Jak gdzieś wyczytałam, jajko sadzone na toście przypominało fason damskiego kapelusika i stąd nawiązanie do madame. 
Korzystałam z przepisu z magazynu Kuchnia.


Składniki (na 1 porcję):
  • 2 kromki pieczywa 
  • 2 małe łyżeczki musztardy
  • 1 plaster szynki
  • 4 plastry żółtego sera
  • masło
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sos beszamelowy
Sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
Robimy sos: w rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę, podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka zasmażka. Zasmażamy jeszcze 2 minuty nie rumieniąc. Nie przerywając mieszania powolutku wlewamy szklankę mleka. Gdy sos będzie gładki i gęsty, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. 
Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję grillowania. Kromki smarujemy musztardą, na jednej układamy plaster sera, szynkę i drugi plaster sera. Przykrywamy drugą kromką. Wierzchy grubo smarujemy masłem. Przygotowany tost układamy na kratce do pieczenia i grillujemy przez 5 minut. Odwracamy, układamy 2 plastry sera na wierzchu, pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż tost będzie złocisty i chrupiący. 
Na oleju smażymy jajko sadzone. Układamy go na toście i polewamy beszamelem. Podałam z kawałkami sałaty lodowej.

Smacznego!


3 komentarze: