Niedzielne śniadanie. Prawie jak zawsze - z jajkiem w roli głównej. Wczoraj w wersji w bułce z dodatkiem mozzarelli, kurczaka i suszonych pomidorów - resztka farszu z obiadu, o którym wkrótce. Dla mnie to jedno z najlepszych śniadań - chrupiąca bułka, ciągnący się ser, słodkie suszone pomidory, płynne jajko. Uwielbiam!
Zwykle zapiekałam je pod serem lub pod "czapeczką" z odciętej części bułki, jak np. w przepisie na bułkę z pieczarkami i jajkiem. Żółtko się wówczas nie ścina.
Zwykle zapiekałam je pod serem lub pod "czapeczką" z odciętej części bułki, jak np. w przepisie na bułkę z pieczarkami i jajkiem. Żółtko się wówczas nie ścina.
Składniki (na 1 bułkę):
- 1 bułka, np. kajzerka
- 1/4 kulki mozzarelli
- plaster usmażonej piersi kurczaka
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżka keczupu
- 1 jajko
- sól, pieprz
- oregano, bazylia
Mozzarellę, kurczaka i pomidory kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z ziołami.
Ścinamy z bułek wierzch i wydrążamy środek, ale nie za bardzo, by jajko nie przesiąknęło przez skórkę bułeczki. Dno smarujemy keczupem. Nakładamy porcję nadzienia z mozzarelli, kurczaka i pomidorów zostawiając niewysoki rant bułki na jajko. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 180 st.C parę minut, aż ser się lekko rozpuści. Następnie ostrożnie wbijamy do środka jajko uważając, by żółtko się nie rozlało. Solimy i pieprzymy. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż białko się zetnie. Podawać z sosem czosnkowym, keczupem lub z czym kto lubi:)
Smacznego!
Trafiłam na Twój blog przypadkiem, googlując pomysły na quesadilla. Siłą mnie stąd nie zabiorą :D Blog jest kopalnią świetnych pomysłów. Gratuluję i życzę dalszych sukcesów :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo dziękuję :))))
UsuńDawno nie robiłam takiego śniadanka, muszę nadrobić, pyszności! :)
OdpowiedzUsuń