Świetny, wielofunkcyjny dodatek do różnych dań. Idealnie sprawdza się jako sos do zapiekanek (np. warzywnych czy makaronowych) lub do gotowanego makaronu, a także jako dip serowy do zajadania z krakersami czy nachosami. Tak mi zasmakował, że przygotowywałam go ostatnio dwukrotnie: najpierw jako sos do zapiekanego kurczaka z brokułem, a następnie podałam go do domowej roboty pikantnych krakersów. Obie propozycje wkrótce, a póki co dziś przepis na szybki i baaaardzo smakowity dip/sos serowy:) Należy go koniecznie przygotowywać z sera o intensywnym, wyrazistym smaku, np. dobrej jakości cheddar. Można ewentualnie dodać nieco sera z niebieską pleśnią dla podkręcenia smaku.
Składniki (na ok. 250 ml dipu, czyli objętość szklanki):
- 150 g sera cheddar
- olej do smażenia
- 4 łyżki mąki
- 2/3 skl. mleka
- sól, piperz
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ewentualnie nieco ostrej papryki
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przygotowujemy sos beszamelowy: rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wsypujemy mąkę, podgrzewamy mieszając, aż powstanie gładka jasna zasmażka. Zasmażamy jeszcze 2 minuty nie rumieniąc. Nie
przerywając mieszania powolutku wlewamy mleko, dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką. Gdy sos będzie
gładki i dość gęsty, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i gałką
muszkatołową. Jeśli sos będzie za gęsty można rozrzedzić go odrobiną mleka. Jeśli będzie za rzadki - podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do gorącego sosu dodajemy starty ser i mieszamy tak długo, aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku. Dodałam nieco ostrej papryki dla zaostrzenia smaku. Ale to wedle upodobań.
Smacznego!
pycha:D
OdpowiedzUsuń