poniedziałek, 17 lutego 2014

CHAŁKA

           Niedawno pisałam o przepysznych kakaowych tostach francuskich z własnoręcznie robionej chałki. Dziś zatem przepis na tę że chałkę. Przepis zaczerpnęłam z bloga Passionfruit. Wyszła rewelacyjna! Delikatna, miękka i pachnąca. Dosłownie identyczna jak z piekarni. Byłam zachwycona:) Pierwszy kawałek zjadłam jeszcze lekko ciepły. Najlepsza jest oczywiście z masełkiem i ewentualnie dżemem domowej roboty. Ale jak widać, świetnie sprawdza się również na ciepło w tostach francuskich. Chciałam jeszcze zrobić z niej pudding chlebowy, ale za szybko zniknęła;)
A zaplecenie jej w warkocz z 6 pasm wcale nie jest takie trudne;) Efekt wizualny za to piękny i bardzo profesjonalny.


Składniki (na 1 chałkę):
  • 500 g mąki pszennej 
  • 25 g drożdży świeżych
  • 125 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 100 g masła 
  • 50 g szklanki cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli 


+ białko z ww. jajka

na kruszonkę: 
  • 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki masła 

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy na 20 min, aż "ruszą".
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone masło, jajko i żółtko oraz cukier, cukier waniliowy i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 min.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrabiamy. Dzielimy na sześ
ć części, formujemy wałki i splatamy z nich warkocz. Końcówki warkocza podwijamy pod spód. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. 

W internecie znaleźć można wiele filmów pokazujących w prosty sposób, jak spleść chałkę z 6 wałeczków. 
Zagniatamy składniki kruszonki. Chałkę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem, posypujemy kruszonką (można kruszyć ją w palcach lub zetrzeć na tarce - w tym celu podczas ostatniego wyrastania chałki ciasto na kruszonkę powinno się chłodzić w lodówce.)
Piec ok. 30 minut w 190°C. Studzić na kratce, by równomiernie odparowała.

Smacznego!



Chałka, masełko i kakałko - zestaw idealny:)

3 komentarze:

  1. Zapach domowej chałki to najpiękniejszy zapach na świecie!

    Słonecznego dnia!

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. Chałka z ciepłym mlekiem albo kawą to rozpusta dla podniebienia :D

    OdpowiedzUsuń