Niedawno pisałam o przepysznych kakaowych tostach francuskich z własnoręcznie robionej chałki. Dziś zatem przepis na tę że chałkę. Przepis zaczerpnęłam z bloga Passionfruit. Wyszła rewelacyjna! Delikatna, miękka i pachnąca. Dosłownie identyczna jak z piekarni. Byłam zachwycona:) Pierwszy kawałek zjadłam jeszcze lekko ciepły. Najlepsza jest oczywiście z masełkiem i ewentualnie dżemem domowej roboty. Ale jak widać, świetnie sprawdza się również na ciepło w tostach francuskich. Chciałam jeszcze zrobić z niej pudding chlebowy, ale za szybko zniknęła;)
A zaplecenie jej w warkocz z 6 pasm wcale nie jest takie trudne;) Efekt wizualny za to piękny i bardzo profesjonalny.
Składniki (na 1 chałkę):
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 50 g szklanki cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
+ białko z ww. jajka
na kruszonkę:
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy na 20 min, aż "ruszą".
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone masło, jajko i żółtko oraz cukier, cukier waniliowy i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 min.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrabiamy. Dzielimy na sześć części, formujemy wałki i splatamy z nich warkocz. Końcówki warkocza podwijamy pod spód. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
W internecie znaleźć można wiele filmów pokazujących w prosty sposób, jak spleść chałkę z 6 wałeczków.
Zagniatamy składniki kruszonki. Chałkę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem, posypujemy kruszonką (można kruszyć ją w palcach lub zetrzeć na tarce - w tym celu podczas ostatniego wyrastania chałki ciasto na kruszonkę powinno się chłodzić w lodówce.)
Piec ok. 30 minut w 190°C. Studzić na kratce, by równomiernie odparowała.
Piec ok. 30 minut w 190°C. Studzić na kratce, by równomiernie odparowała.
Smacznego!
Chałka, masełko i kakałko - zestaw idealny:) |
świetna Ci wyszła pycha:d
OdpowiedzUsuńZapach domowej chałki to najpiękniejszy zapach na świecie!
OdpowiedzUsuńSłonecznego dnia!
Agata
Chałka z ciepłym mlekiem albo kawą to rozpusta dla podniebienia :D
OdpowiedzUsuń