Niedzielne śniadanie. Nieco rozpusty i autoprzyjemności. Dziś kakaowe tosty francuskie z chałki i to chałki mojego wypieku, o której wkrótce. Wyszło wybornie! Delikatna waniliowa chałka w mleczno-jajeczno-kakaowej otoczce. A do tego domowej roboty dżem morelowy i marmolada śliwkowa. I świeżo wyciskany sok marchwiowo-pomarańczowo-grejpfrutowy oraz lekka orzechowa kawka z puszystą pianką. Tyyyle dobrego! Wymarzone śniadanie w kontynentalnym hotelowym stylu. Oh, yeahhh;)
Składniki (na 1 porcję):
- 2 kromki chałki (lub innego pieczywa)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mleka
- 1 czubata łyżeczka kakao
- odrobina cukru (ilość zależna od rodzaju używanego pieczywa)
- olej i masło do smażenia
W głębokim talerzu dokładnie roztrzepujemy jajko z mlekiem, cukrem i kakao. Kromki chałki porządnie obtaczamy w masie jajecznej. Można je w niej pozostawić na parę minut, by nieco nasiąknęły. Smażymy po kilka chwil z każdej stron na łyżce oleju i masła. Masło i tosty francuskie to dobrana para:)
Smacznego!
Dawno takie jadłam :)
OdpowiedzUsuń