wtorek, 18 lutego 2014

ZAPIEKANKA Z KASZY JĘCZMIENNEJ, PULPECIKÓW I SOSU PAPRYKOWEGO

             Eksperyment taki. Czy można zrobić zapiekankę z kaszy? Są zapiekanki warzywne, makaronowe, ale z kaszy? I do tego z okrągłymi pulpecikami? Skoro jednak można zapiekać pulpeciki w sosie pomidorowym, to czemu by nie zapiec ich na kaszy w sosie paprykowym z ajwaru? Eksperyment okazał się bardzo udany i smaczny:) Delikatna kasza, lekkie pulpety z dodatkiem pieczarek i sos z domowej roboty ajwaru i świeżej papryki. Oczywiście całość można zapiec w sosie pomidorowym i na pewno też będzie smakować wybornie:)


Składniki (na 5-6 porcji):
  • ok.150-180g kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) lub tyle, ile uważacie, że zjecie;)
Pulpety:
  • 250g mięsa mielonego
  • kilka pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia
Sos z ajwaru:
  • 200g ajwaru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • ok.2/3 skl. wody
  • sól, pieprz
  • oregano
Dodatkowo:
2 kulki mozzarelli lub innego sera żółtego 

Kaszę gotujemy ald dente, czyli ma być lekko twarda. Dojdzie w sosie w czasie pieczenia.

Pulpeciki: Cebulę bardzo drobno siekamy lub miksujemy na papkę. Pieczarki również drobno siekamy i przesmażamy z cebulą. Mięso mielone mieszamy z pieczarkami, cebulą, jajkiem i bułką tartą, doprawiamy do smaku i mieszamy. Masa ma mieć zwarta konsystencję. Z masy formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych i obsmażamy je na rumiano.

Sos: W garnku przesmażamy posiekaną cebulę na rumiano, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i chwile razem smażymy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i krótko dusimy. Dodajemy ajwar i doprawiamy do smaku, dolewamy  nieco wody (ilość zależna od gęstości ajwaru), mieszamy, zagotowujemy na małym ogniu mieszając. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wykładamy kaszę, na której układamy pulpeciki, całość zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 180ct.C. przez 15 min. Po tym czasie na zapiekance układamy plastry mozzarelli i pieczemy, aż ser się lekko zrumieni.
Podawałam z rukolą skropioną oliwą z suszonych pomidorów.

Smacznego!


2 komentarze: