Eksperyment taki. Czy można zrobić zapiekankę z kaszy? Są zapiekanki warzywne, makaronowe, ale z kaszy? I do tego z okrągłymi pulpecikami? Skoro jednak można zapiekać pulpeciki w sosie pomidorowym, to czemu by nie zapiec ich na kaszy w sosie paprykowym z ajwaru? Eksperyment okazał się bardzo udany i smaczny:) Delikatna kasza, lekkie pulpety z dodatkiem pieczarek i sos z domowej roboty ajwaru i świeżej papryki. Oczywiście całość można zapiec w sosie pomidorowym i na pewno też będzie smakować wybornie:)
Składniki (na 5-6 porcji):
- ok.150-180g kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) lub tyle, ile uważacie, że zjecie;)
- 250g mięsa mielonego
- kilka pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- kilka łyżek bułki tartej
- sól, pieprz
- majeranek
- olej do smażenia
- 200g ajwaru
- 1 czerwona papryka
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- ok.2/3 skl. wody
- sól, pieprz
- oregano
Dodatkowo:
2 kulki mozzarelli lub innego sera żółtego
Kaszę gotujemy ald dente, czyli ma być lekko twarda. Dojdzie w sosie w czasie pieczenia.
Pulpeciki: Cebulę bardzo drobno siekamy lub miksujemy na papkę. Pieczarki również drobno siekamy i przesmażamy z cebulą. Mięso mielone mieszamy z pieczarkami, cebulą, jajkiem i bułką tartą, doprawiamy do smaku i mieszamy. Masa ma mieć zwarta konsystencję. Z masy formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych i obsmażamy je na rumiano.
Sos: W garnku przesmażamy posiekaną cebulę na rumiano, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i chwile razem smażymy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i krótko dusimy. Dodajemy ajwar i doprawiamy do smaku, dolewamy nieco wody (ilość zależna od gęstości ajwaru), mieszamy, zagotowujemy na małym ogniu mieszając. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wykładamy kaszę, na której układamy pulpeciki, całość zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 180ct.C. przez 15 min. Po tym czasie na zapiekance układamy plastry mozzarelli i pieczemy, aż ser się lekko zrumieni.
Podawałam z rukolą skropioną oliwą z suszonych pomidorów.Smacznego!
zjadłabym taką:)
OdpowiedzUsuńCzęsto w moim domu królują kaszy, super pomysł w zapiekance:)
OdpowiedzUsuń