wtorek, 17 grudnia 2013

KOTLETY Z SELERA I SMAŻONY RYŻ

               Bardzo nie lubię marnować jedzenia. Po ugotowaniu zupy rybnej został mi seler z wywaru. Postanowiłam usmażyć go jak schabowego. Słyszałam, że niektórzy robią takie wege-kotlety. Stwierdzam, że są bardzo smaczne. Przecież seler sam w sobie nie jest niesmaczny. Do tego zaserwowałam smażony ryż pomidorowy i tradycyjną brukselkę z bułką tartą. Świetny obiad :) A ryż w takiej wersji jest naprawdę wspaniały jako atrakcyjny dodatek do wielu dań.


KOTLETY Z SELERA
Składniki:
  • ugotowany seler 
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
W smażeniu kotletów dużej filozofii nie ma - selera kroimy na plastry ok. 8mm, obtaczamy w rozmąconym z sola i pieprzem jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.


SMAŻONY RYŻ
Składniki (na 3-4 porcje):
  • porcja suchego ryżu
  • 1 cebula
  • 1-2 małe pomidory z puszki
  • 0,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
 Ryż gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy ugotowany ryż, pomidory, koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut, aż pozbędziemy się nadmiaru wilgoci z ryżu, a smaki się połączą. 
W innej wersji można dodać paprykę konserwową, groszek konserwowy, curry lub kurkumę i też razem przesmażyć.


Smacznego!


1 komentarz: