Taka zupa chodziła za mną od dawna. Jest lekka, bardzo aromatyczna o dosyć wyraźnym smaku ryb. Przywodzi mi na myśl obiad w nadbrzeżnej restauracyjce gdzieś nad Adriatykiem, przynajmniej tak to sobie wyobrażam;) Podałam ją z pierożkami a'la ravioli (w rozmiarze xxl) z nadzieniem z ryb użytych do ugotowania zupy. Przepis na pierożki jutro (już jest klik).
Całość bardzo smakowita rybno-pomidorowa z lekkim posmakiem czosnku. Do tego pierożki w delikatnym cieście i pyszne, lekkie, ale sycące danie gotowe:)
Składniki (na 3 porcje):Całość bardzo smakowita rybno-pomidorowa z lekkim posmakiem czosnku. Do tego pierożki w delikatnym cieście i pyszne, lekkie, ale sycące danie gotowe:)
Wywar:
- 250g łososia
- 250 g dorsza
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek pora (ok. 20 cm), zielona część + nieco białej
- 1/4 bulwy selera
- 1,5 litra wody
- 3 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz
- pół puszki pomidorów (ok. 200g)
- 1 ząbek czosnku (dałam 1,5, gdyż lubię czosnek)
Filety pozbawiamy skóry, ale jej nie wyrzucamy. Warzywa i ryby + skóry wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 1,5 godz. Pośpiech nie jest wskazany. Po tym czasie odcedzamy (warzywa i mięso ryb odkładamy do późniejszego spożytkowania). Ewentualnie pozostałe szumowiny zbieramy łyżką (u mnie po przecedzeniu nie było takiej potrzeby). Do wywaru dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zalewę z pomidorów + kilka całych pomidorów (mogą być w całości, potem i tak zupa będzie blendowana). Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min. i blendujemy. Na zdjęciu wersja posypana szczypiorkiem. Ale spróbujcie użyć ulubionych kiełków zamiast szczypiorku. Jest jeszcze lepsza!
Smacznego!
ciekawy pomysł, jakoś nie przepadam za rybna zupą:)
OdpowiedzUsuń