Sezonu paprykowego ciąg dalszy. Jestem wielką fanką tego warzywa. Po mini chlebkach z papryką oraz po makaronie razowym z potrawką paprykową przyszła pora na bochenek chleba z papryką.
Wyszedł przepyszny! Delikatny, lekko wilgotny miąższ o słodkawym smaku za sprawą papryki. Dzięki sokom z papryki chlebek zachował na długo świeżość. Jeszcze po paru dniach był jak świeżo wyjęty z piekarnika. I te urocze czerwone kropki;)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- ok. 1,5-2 szkl. ciepłej wody
- 25 g drożdży świeżych
- 3 garści posiekanej papryki czerwonej
Przygotowujemy rozczyn: w 100 ml wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy do "ruszenia", czyli aż się zapieni.
W dużej misce mieszamy mąkę, oliwę/olej, sól i paprykę. Dodajemy rozczyn, stopniowo dolewamy wody tyle, aby zrobiło się miękkie ciasto. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieszczamy ciasto w lekko naoliwionej dużej misce (ciasto nie będzie przywierać do ścianek miski). Wierz lekko smarujemy olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem. Zostawiamy chleb w cieple na około 10-15 minut, żeby trochę podrósł. Piec ok. 50-60 min. do ładnego zbrązowienia (jeżeli się zbytnio przyrumieni, przykryć folią aluminiową). Chleb jest gotowy, gdy bochenek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Pycha!!
...wyrósł Ci przepieknie :)
OdpowiedzUsuń