Sezon paprykowy w pełni. Nie mogłam sobie zatem odmówić potrawki z nią w roli głównej. Wyszło przepysznie! Wyrazisty, specyficzny smak makaronu razowego, słodycz papryki, soczysty kurczak i aksamitny sos beszamelowy. Całość przyjemnie wilgotna od sosu. Gorąco polecam:)
Składniki (na 4 porcje):
- 4 porcje makaronu, u mnie razowy
- 3 średnie czerwone papryki i 2 żółte (papryki bardzo zmniejszą swoją objętość w czasie gotowania)
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- zioła (najlepiej świeże): bazylia i oregano
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 szkl. mleka
- 3 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy al dente.
Paprykę kroimy w paseczki, kurczaka w kostkę, pieczarki w półplasterki, cebulę siekamy. Na patelni smażymy na złoto kurczaka lekko posolonego. Na tej samej patelni lekko przesmażamy cebulę i pieczarki, a następnie paprykę do miękkości.
Przygotowujemy sos beszamelowy: na odrobinie oleju przesmażamy króciutko mąkę robiąc jasną zasmażkę. Powoli dolewamy mleko energicznie mieszając trzepaczką, by nie zrobiły się grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
W dużym garnku mieszamy makaron z warzywami, kurczakiem i pieczarkami, zalewamy sosem beszamelowym, dokładnie mieszamy i chwilę wszystko razem podgrzewamy. Doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem. Jeśli danie wyszłoby za suche (np. sos wyszedł za gęsty), należy dodać nieco mleka lub wody i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz