Trochę jak cebularze, trochę jak pizzerinki. Czyli płaskie chlebki drożdżowe, z wierzchu chrupiące, wewnątrz miękkie i pulchne, słodkość papryki i aromat oregano. Na przekąskę. Idealne z sosem czosnkowym:)
Składniki (na 3 chlebki):
- 3/4 szkl. mąki
- 10g świeżych drożdży
- 100-150 ml ciepłej wody lub mleka
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 papryka
- oregano
Robimy rozczyn: drożdże rozkruszamy, rozpuszczamy w odrobinie wody/mleka wraz z łyżeczką mąki i cukrem. Odstawiamy do ruszenia, czyli aż się spieni.
Paprykę myjemy i kroimy w paseczki.
Mąkę łączymy z solą, olejem/oliwą i rozczynem. Wyrabiamy przez parę minut elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min. Piekarnik nagrzewamy wraz z blachą do pieczenia na 220 st.C. Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej formujemy okrągłe, cienkie placuszki, które układamy na gorącej blasze. Kładziemy na nich paski papryki oraz oregano i pieczemy do zezłocenia, kilkanaście minut. Są pyszne z sosem czosnkowym;)
Smacznego!
Lepsze niż cebularze ;D
OdpowiedzUsuń