poniedziałek, 19 sierpnia 2013

KNEDLE SEROWE Z BORÓWKĄ

                   Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski, placki, makarony, czyli mączne dania. Gdy tylko nadchodzi owocowy sezon, szykuję knedle z owocami. W zeszłym roku robiłam knedle ziemniaczane z morelami i truskawkami. W tym roku naszła mnie ochota na knedle serowe z borówką amerykańską, gdyż uwielbiam jagody i ciągle mi ich mało. Wyszły przepyszne! Lekkie, delikatne ciasto z wyczuwalną nutą twarogu oraz soczyste "jagodowe" wnętrze! Idealne z cukrem i/lub z jogurtem naturalnym/śmietaną.  Narobiłam ich więcej i część zamroziłam w pojedynczych porcjach, dzięki czemu będę mogła cieszyć się nimi zimą:) Prawdziwy smak lata:)


Składniki (na ok. 25 knedlików):
  • 500g białego sera, najlepiej mielonego
  • 2 szklanki mąki, mniej więcej 
  • 2 jajka 
  • szczypta soli 
  • 50g roztopionego masła 
  • 250g borówki amerykańskiej
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Łączymy twaróg, mąkę, żółtka, sól i masło. Wszysto kilka razy wstępnie mieszamy łyżką, dodajemy pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt zwarte.Ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować cienki placuszek i otoczyć nim kilka jagód borówki (mi wchodziło po 5-6 szt.) dobrze sklejając brzegi. Układać na lekko oprószonej mąką stolnicy. Wkładamy knedle do gotującej się wody i gotujemy na dużym ogniu. Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-8 minut.

Smacznego!




1 komentarz: