poniedziałek, 29 lipca 2013

ROLOWANE TORTILLE I NALEŚNIKI Z RÓŻNYMI NADZIENIAMI

                 Niedzielne śniadanie. Na co dzień jadam kanapki, za to w niedzielę można pozwolić sobie na coś bardziej ekstrawaganckiego i pracochłonnego. Ostatnio przygotowałam tortille i naleśniki zrolowane z kilkoma nadzieniami: 
- łosoś z sosem musztardowym i sałatą
- kurczak z pastą z bobu
- salami z sałatą
- kurczak z sałatą.
Do tego podałam keczup i domowej roboty sos czosnkowy oraz sałatkę caprese. Rollsów wyszło całkiem sporo, a robiłam po 1-2 placki z każdym nadzieniem. Mój Połówek widząc te kilka talerzy z rollsami zapytał: "Przychodzi ktoś jeszcze na śniadanie?";)
Takie rollsy są dobre i na zimno i na ciepło. Pomyślałam, że można by je zapiec pod serem i byłyby świetne;)


Składniki (ilość zależna od ilości porcji, które chcemy zrobić):

  • placki tortilli
  • naleśniki (nieco grubsze niż tradycyjne, by było co ogryźć;)


ROLLSY Z ŁOSOSIEM

  • kilka plastrów wędzonego łososia
  • ulubiona sałata 
  • pół na pół śmietana i musztarda (ewentualnie ulubiony kremowy serek kanapkowy)
  • koperek
  • sok z cytryny
Tortille i naleśniki smarujemy mieszanką śmietany i musztardy, ewentualnie serkiem. Kładziemy na całości sałatę i łososia, którego skrapiamy sokiem z cytryny i koperkiem. Rolujemy i kroimy ostrym nożem na kawałki.



ROLLSY Z KURCZAKIEM I PASTĄ Z BOBU
  • pasta z bobu z tego przepisu
  • galantyna z kurczaka (łatwo się ją kroi w plastry i roluje)
  • ulubiona sałata
Tortille i naleśniki smarujemy pastą z bobu, układamy sałatę i galantynę. Rolujemy i kroimy.



ROLLSY Z SALAMI

  • plastry salami
  • ulubiona sałata
  • keczup lub majonez
Tortille i naleśniki smarujemy keczupem i/lub majonezem, układamy sałatę i salami, rolujemy i kroimy.


ROLLSY Z KURCZAKIEM
  • plastry galantyny z kurczaka
  • ulubiona sałata
  • keczup lub majonez
Tortille i naleśniki smarujemy keczupem i/lub majonezem, układamy sałatę i galantynę, rolujemy i kroimy.

Smacznego!

Sałatka caprese

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz