wtorek, 14 maja 2013

TORTELLINI W SZPINAKU Z TUŃCZYKIEM

               Uwielbiam połączenie dań makaronowych z sosem szpinakowo-serowym lub brokułowo-serowym. Moim najulubieńszym daniem jest makaron z kurczakiem w sosie z brokuła i gorgonzoli, ale dzisiejsze tortellini ze szpinakiem i dwoma rodzajami sera też jest absolutnie rewelacyjne! Szpinak w sosie śmietanowo-serowym jest delikatny i kremowy, a dodatek sera długodojrzewającego dodaje zarówno pysznego smaku jak i polepsza konsystencję. 
Ostatnio naszło mnie na eksperymenty kulinarne z tortellini. Sprawdźcie zapiekankę z tortellini w sosie beszamelowym:)


Składniki (na 3-4 porcje):
  • opakowanie tortellini z nadzieniem serowym
  • pół opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 puszka tuńczyka w kawałku w oleju
  • 2 duże garści tartego żółtego sera (użyłam długodojrzewającego Dziugasa)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • pół opakowania kremowego serka kanapkowego typu Piątnica
  • 4-5 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Tortellini gotujemy w osolonej wodzie. Szpinak rozmrażamy (uprzednio lub bezpośrednio na patelni na małym ogniu) i chwilę podsmażamy, by odparować nadmiar płynu. Dodajemy serek wymieszany ze śmietaną, tarty ser oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy, aż ser się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze sobą. Doprawiamy do smaku. Dodajemy odciśniętego z zalewy tuńczyka, lekko go rozdrabniamy (w trakcie dalszego mieszania i tak się rozpadnie), a następnie dorzucamy tortellini i wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez chwilę, aż danie się podgrzeje, a smaki się połączą. Pychota!

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz